Diş sağlığı için ne yapılmalı? nelere dikkat edilmeli

Diş sağlığı için ne yapılmalı? nelere dikkat edilmeli, Eski bir Ayurveda öğretisi olan oil pulling diş ve ağız sağlığı için basit ve etkili bir uygulama. Oil pulling Türkçeye yağ çekmek olarak çevriliyor.

Diş sağlığı için ne yapılmalı? nelere dikkat edilmeli
16 Ocak 2022 - 01:07
Diş sağlığı için ne yapılmalı? nelere dikkat edilmeli,

Eski bir Ayurveda öğretisi olan oil pulling diş ve ağız sağlığı için basit ve etkili bir uygulama.

Oil pulling Türkçeye yağ çekmek olarak çevriliyor. İşlemin amacı sağlıklı bir diş-ağız yapısına sahip olmak. Uygulayıcıların bildirimleri oldukça ilginç. Peki nedir bu oil puling? Nasıl uygulanır?

Oil pulling en etkili olarak Hindistan cevizi yağı ile uygulanıyor. Aynı zamanda susam veya zeytin yağı ile de uygulanabilir. Eskiden kolay üretilebilir ve kolay ulaşılabilir olması nedeni ile susam yağı tercih edilirmiş. Yani ilk oil puling uygulamaları genellikle susam yağı ile yapılmış. Tabi ki bunda susam yağının antibakteriyal olması, taşıyıcı olması, omega yağ asitlerini içeriyor olması da etkili. Elbette 3000 yıl önce bubileşenlerin tahlilini yapmamışlardır. Lakin bu bileşenler sayesinde ortaya çıkan sonuç susam yağını özel kılmıştır.

Oil pulling uygulanışı açısından gayet basit bir uygulama. Sabahları aç karna 1 tatlı kaşığı yağın 15-20 dakika boyunda dişler arasında çalkalanması ile yapılıyor. Yağ ağızda gargara yapılmamak sureti ile dişlerin arasından geçirilerek/emilerek ağız içinde iyice dolaştırılıyor. Ardından sadece tükürmek ve ağzı bol su ile çalkalamak yeterli. Hemen ardından dişlerinizi fırçalayabilir, kahvaltı yapabilir ve ya bir şeyler içebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

·         Yağ asla gargara yapılmamalı.

·         Boğaza getirilmemeli ve yutulmamalı.

·         Etkili olması için en az 15-20 dakika uygulanmalı.

·         Eğer ardından diş macunu kullanılacaksa ev yapımı bir macun tercih edilmeli.

·         Uygularken aç karna olunmalı. Sabah kalkar kalkmaz uygulamak en ideali.

Oil pulling uygulamasının hemen ardından dişlerinizi macun ile fırçalamak yerine karbonatlı su ile çalkalayıp ardından ara ara değiştirerek, karbonat ile, çay ağacı yağı ile, karanfil yağı ile veya limon yağı ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Neden mi yapacaksınız?

Oil pulling ağız-diş-diş eti sağlığını korumak için önemli ve etkili bir uygulama. Ancak etkileri sadece bununla kalmıyor.

Ağzımız vücudumuza girişin en büyük kapısı. Bu kapıdan kolaylıkla pek çok bakteri, virüs ve diğer mikroorganizlamar vücudumuza giriş sağlıyor. Bu mikroorganizmalar önce ağız sağlımıza olumsuz etki ediyor sonra da yutkunma reflekslerimiz ile dolaşım ve sindirim sistemimize yayılıyorlar. Oil pulling işlemi ağızda bulunan tüm zararlı mikroorganizmaların ve toksiklerin yağ ile toparlanıp atılmasını sağlıyor. Böylece bu zararlı canlılar vücudumuza yayılmadan atılmış oluyorlar. İşte bu yüzden yutmamak gerekiyor. Uygulamaya ilk başlayanlar için yanaklarda veya çenede ağrı olabilir. Uzun sğre çalkalama yapamayabilirsiniz. Bunun için yutmamak adına tükürüp tekrar apzınıza yağ alıp işleme devam edebilirsiniz. Aynı zamanda alıştırmak adına süreyi ilk birkaç gün kısa tutup yavaş yavaş uzatabilirsiniz.

Oil pulling ile toplanan zararlı canlılar ve toksikler ağız içinden atılırken ilk olarak ağzınızda ve dişlerinize şu etkileri hissedecek ve göreceksiniz:

·         Dişlerde beyazlama

·         Diş eti kanamalarında sonlanma

·         Eğer dişeti renklerinde bozukluk varsa, düzelme

·         Tartarların yavaş yavaş yokolması

·         Damak tadının yerine gelmesi, tatları çok daha iyi hissetme.

Ve oil pulling sevdalıları zamanla sinüzit-migren ağrılarının azaldığını ve hatta bazılarının ağrılarının tamamen gittiğini, sindirim sistemlerinde düzelmeler gördüklerini, eklem ağrılarının azaldığını, egzama ve sedefte olumlu etkiler gördüklerini söyleyenler de var. Oil pullingi tanıtan ve hakkında pek ok araştıma yapan Dr. F. Karsch bu uygulamanın alerjiler, yüksek kan şekeri, kabızlık, migren, bronşit, egzama, kalp, böbrek, akciğer hastalıkları, lösemi, artrit, menenjit, uykusuzluk, menopoz, kanser, AIDS, kronik enfeksiyonlar, varis, yüksek tansiyon, diyabet, çatlak topuklar, akne, dermatit gibi pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı olabileceğini söyler.


Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzm. Senem DİNÇ

Diş sağlığı için ne yapılmalı? nelere dikkat edilmeli, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum