Emine Erdoğan: Kaldırım rampalarına park edilmiş araç gördüğümde üzülüyorum

Emine Erdoğan: Kaldırım rampalarına park edilmiş araç gördüğümde üzülüyorum, ENGELSİZ Şehirler Zihin ve Proje Yarışması ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanına tam erişimini sağ.

Emine Erdoğan: Kaldırım rampalarına park edilmiş araç gördüğümde üzülüyorum
07 Ocak 2022 - 17:36
Emine Erdoğan: Kaldırım rampalarına park edilmiş araç gördüğümde üzülüyorum,

ENGELSİZ Şehirler Zihin ve Proje Yarışması ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanına tam erişimini sağladığımızda, engellilik halinin hafiflediğini göreceğiz. 2030 için hedefimiz engelsiz bir Türkiye" dedi. 

'Engelsiz Şehirler' sloganıyla Türkiye Belediyeler Birliği ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın işbirliğinde düzenlenen Engelsiz Şehirler Hafıza ve Proje Yarışması'nın ödül töreni Pendik Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törene, Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin ve çoğu il ve ilçenin belediye başkanları katıldı. 

Erişebilirlik engelli bireylerin en temel hakkı

Törende konuşan Emine Erdoğan, "Erişilebilirlik, engelli bireylerin en esas hakkıdır. Erişilebilirlik meselesi, keza hizmet alanlarında, hem de bedensel mekânlarda çok boyutlu olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, bir websitesi için sahiden kullanışlı dememiz için erişilebilirlik standartlarına yerinde olması gerekir. Kaldırımlardan, park yerlerine, alışveriş merkezlerinden davet yerlerine değin, bütün fiziki mekânlar, bütün engel grupları düşünülerek tasarlanmalıdır. Engelli bireylerin istedikleri zaman, özel veya kamuya ait, her somut mekâna rahat ve özgürce ulaşmaları gerekir" dedi. 

Kaldırım rampalarının önüne park etmiş araçları gördüğümede üzülüyorum

'Ara Sıra, kaldırım rampalarının önüne park etmiş araçları gördüğümde doğrusu fazla üzülüyorum' diyen Erdoğan, "Özellikle alışveriş merkezlerinde, engelli park yerini kullanan sürücüler görüyoruz. Engelli bir kişi olduğunuzu ve alışveriş merkezine geldiğinizde, size ayrılan yerin ihtiyacı olmayan biri göre işgal edildiğini düşünün bir kere. En ilk olarak bu bile, bir insana kendini öteki gibi hissettirmez mi? Öteki olmamak, toplumda bir yeri olduğunu hissetmek ve ihtiyaçlarının hayatta karşılığını bulmak hepimizin hakkıdır. Ara Sıra sosyal medyada, engelli kardeşlerimizin AVM'lerde, defalarca doymuş gelen asansörler önünde dakikalarca sıra beklediği görüntülere rastlıyoruz. Bunun ne dek yaralayıcı olduğunu, kendimizi bir defa bile o kişilerin yerine koysak anlayabiliriz" ifadelerini kullandı

 Engelli vatandaşlarımızla ilgili önemli çalışmalar yürütülüyor

Emine Erdoğan, "Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanına bütün erişimini sağladığımızda, engellilik halinin hafiflediğini göreceğiz. 2030 için hedefimiz engelsiz bir Türkiye. 2002'den beri hükümetimiz, engelli vatandaşlarımızla ilgili çok önemli çalışmalar yürütüyor. Afiyet hizmetlerinden, istihdama dek ihtilal niteliğinde sayısız iş yapıldı. On binlerce engelli vatandaşımız bugün devlet memuru olarak çalışıyor, özel sektörde iş buluyor. Rehabilitasyon merkezlerimizin sayısı gün geçtikçe artıyor" biçiminde konuştu.

 2020 ve 2021 erişebilirlik açısından kat be kat arttığı dönem

Törende konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ise "Cumhurbaşkanımız 2020 yılını 'Erişilebilirlik Yılı' ilan etmişti. Bu vizyonu hakkıyla taşımak için 2020 ve 2021 erişilebilirlik açısından bakanlık faaliyetlerimizin kat be kat arttığı bir dönem oldu. Mimar ve mühendislerin tasarımın birincil aşamasından son aşamasına kadar başvurabileceği, açıklayıcı metinlerin yanı sıra teknik detayları taşıyan kaynak özelliğinde bir Erişilebilirlik Kılavuzu yayınladık. Binaların erişilebilir ayla getirilmesi için değer biçme yapma imkânı sağlayan Erişilebilirlik Değer Biçme Modülü, ERDEM'i hayata geçirdik. ERDEM ile Bakanlığımız web sayfası üzerinden isteyen cümbür cemaat kolayca bir binanın erişilebilir ayla getirilmesi için yapılması gerekenleri görebilir, bu gereklilikleri tamamlayabilir" dedi. 

Törende, Engelsiz Hayat Parkı ve Peyzaj Projesiyle Simav Belediyesi, Paralimpik Oyunlar Merkezi Projesiyle Termal Belediyesi, Kolaylık Taksi Projesiyle Yeşilhisar Belediyesi, Engelleri Birlikte Aşalım Projesiyle Ardahan Belediyesi, Engelli Saatlik Gündüz Bakim Evi Projesiyle Pamukkale Belediyesi, Mehmet Amcanın Misafirleriyiz Projesiyle Amasya Belediyesi, Pendik Engel-Siz Parkı Projesiyle Pendik Belediyesi, IOT Teknolojisi Temelli Olarak Manisa Şehri Uygulaması Projesiyle Manisa Büyükşehir Belediyesi, Engelsiz Şehir Halkı Konya Erişilebilirlik Master Planı Projesiyle Konya Büyükşehir Belediyesi, GASTEK (Gaziantep Zeki Dinç Teknolojik Engelsiz Kent Uygulama) Projesiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ödül aldı. 

Emine Erdoğan: Kaldırım rampalarına park edilmiş araç gördüğümde üzülüyorum, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum