Merkez Bankası'ndan dezenflasyon hamlesi Liralaşma stratejisi haberi

Merkez Bankası'ndan dezenflasyon hamlesi Liralaşma stratejisi, Gündem Haberleri.

Merkez Bankası'ndan dezenflasyon hamlesi Liralaşma stratejisi haberi
28 Ocak 2022 - 15:49
Merkez Bankası'ndan dezenflasyon hamlesi Liralaşma stratejisi, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Döviz kurlarındaki atakları durdurmak, cari açığı dengeye getirerek enflasyonda kalıcı fiyat istikrarını temin etmek amacıyla uygulanmaya başlanan Türkiye Ekonomi Modeli ile "Liralaşma stratejisi" hayata geçirilirken, dezenflasyon sürecinin de kısa sürede başlaması öngörülüyor.

Geçen yılın son aylarında uygulamaya konulan Türkiye Ekonomi Modeli ile "Liralaşma stratejisi" çerçevesinde, Define ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) göre Türk lirasının (TL) desteklenmesine karşın geniş çapta önlemler alınıyor.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, bu kapsamda, Bakanlık tarafından tasarruflarını Türk lirasında değerlendiren hakiki şahısların kurdaki oynaklık aleyhinde koruma altına alınması amacıyla "Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesabı (KKM)" ürünü uygulamaya alındı. Bu çerçevede KKM'ye ilişkin maliyetin Hazinece karşılanmasına ilişkin Kanun değişikliği 22 Ocak'ta yayımlandı.

Bankalardan temin edilen verilere kadar, 26 Ocak itibarıyla bu hesaplarda 146,7 milyar liralık bakiye, sistemde belirtilen takriben 453 bin hakiki birey bulunuyor.

Keza TL'nin desteklenmesine karşın olarak TCMB tarafından da döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının hesap sahibinin talebi üstüne Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine yardım sağlanmasına ilişkin kararlar alınarak düzenleme yapıldı.

TCMB, döviz tevdiat hesapları ile altın hesaplarından TL vadeli mevduata dönüşümün desteklenmesi düzenlemelerini hayata geçirirken, bu kapsamda dönüşen mevduat ve katılım hesabı tutarlarını gerekli karşılıktan muaf tuttu. Tüzel şahısların de TL vadeli hesaplara mutasyon sağlaması halinde bunlara takviye sağlanmasına karar verdi. Bankalardan temin edilen verilere tarafından, 26 Ocak tarihi itibarıyla bu hesaplarda 46 milyar lirası reel, 18 milyar lirası tüzel kişilerden almak üzere toplam 63,5 milyar liralık bakiye gerçekleşti. Bu sistemde belirtilen takriben 76 bini gerçek, 6 bini tüzel edinmek üzere toplamda 82 bini aşkın kişi belirli bulunuyor.

Dolayısıyla Bakanlık ve TCMB göre yürütülen destekler zarfında 26 Ocak itibarıyla bu hesaplarda, döviz hesaplarından dönüşen miktar 63,5 milyar lira edinmek üzere toplam tutar 210,3 milyar lirayı aştı. Bu bakiyede 192 milyar lirayla hakiki kişilerin payı yüzde 91,3 iken, 15 milyar lirayla tüzel kişilerin payı yüzde 8,7 civarında hesaplandı.

Liralaşma stratejisi kapsamında, kur korumalı hesaplar ve değişim yapılan hesaplar üzerinde stopaj oranı sıfır olarak belirlenirken, döviz kurundaki oynaklık nedeniyle fiyatlamada zorluk yaşayan ihracatçı ve ithalatçı firmalara karşın döviz satım ihaleleri düzenlenmeye başlandı.

TL tasarrufun desteklenmesi için Bireysel Emeklilik Sistemi ’ne devlet katkısı yüzde 25 ’cilt yüzde 30 ’a çıkarıldı.

Portföyünde yabancı para cinsinden varlık ve altın ile öteki kıymetli madenler ve bunlara dayalı diğer sermaye piyasası araçları yer alan fonlar dışındaki yatırım fonlarından elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesi sağlanırken, ihracat ve imalat sanayi şirketlerine 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulaması başlatıldı.

Yeni düzenlemeler yolda
Bakanlık ve TCMB tarafından yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına karşın çalışmalara da devam ediliyor.

Gelecek dönemde bireysel ve kurumsal yatırımcılara yönelik alternatif borca girme enstrümanlarının ihraç edilmesi planlanıyor.

Para ve maliye politikalarında güçlü koordinasyonun sağlanması, rekabeti ve verimliliği artırıcı yapısal politikaların hayata geçirilmesi aracılığıyla enflasyonun düşürülmesi hedefi doğrultusunda düzenli olarak toplanan Fiyat İstikrarı Komitesi bünyesinde fiyat hareketleri yakından izlenirken, para politikasının etkinliğinin sınırlı kaldığı arz şokları durumunda alınacak tedbirler gözden geçiriliyor.

Merkez Bankası'ndan dezenflasyon hamlesi Liralaşma stratejisi, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum