Şoke eden araştırma! Alaskada gökten plastik yağdı

Şoke eden araştırma! Alaskada gökten plastik yağdı, Alaska'ya bağlı Juneau'daki Southeast Alaska Üniversitesi'nde görev yapan jeolog Sonia Nagorski, bulgularını Amerikan Jeofizik Birliği'nin 13 Aralık'ta New Orleans'ta düzenlenen toplantısında sundu.Dünyanın hemen hemen her köşe.

Şoke eden araştırma! Alaskada gökten plastik yağdı
30 Aralık 2021 - 15:52 - Güncelleme: 30 Aralık 2021 - 15:53
Şoke eden araştırma! Alaskada gökten plastik yağdı,

Alaska'ya bağlı Juneau'daki Southeast Alaska Üniversitesi'nde görev yapan jeolog Sonia Nagorski, bulgularını Amerikan Jeofizik Birliği'nin 13 Aralık'ta New Orleans'ta düzenlenen toplantısında sundu.

Dünyanın hemen hemen her köşesinde ve hatta havada bile mikroplastiklerin bulunduğuna dikkat çeken Nagorski, durumun Juneau'da nasıl olduğunu merak ettiğini söyledi.

Nagorski, plastik kirliliğiyle ilgili 2019'da ders verdiğini ve öğrencilerini başkentin çeşitli bölgelerine göndererek örnek toplamalarını istediğini açıkladı.

ÖRNEKLERİN HEPSİNDE MİKROPLASTİK GÖRÜLDÜ

Derelerden, göllerden ve sahillerden toplanan örneklerin hepsinde mikroplastik olduğu görüldü:

"Gayet basit metotlar kullandığımızı düşünürsek bu kadar küçük plastikleri bu kadar kolay bulmamıza şaşırdık."

Jeoloji uzmanı, 2020-2021'de de birkaç öğrenciyle yağmurla kar örnekleri toplayıp analiz ettiğini mikroplastiklerin yine görüldüğünü belirtti.

ATMOSFER VE OKYANUS AKINTILARI TAŞIMIŞ

Peki mikroplastikler Alaska'ya nasıl geldi? Nagorski, insanların plastikleri de beraberinde getirdiğini vurguladı. Ayrıca atmosfer ve okyanus akıntıları da plastik taşıyor. Nagorski şöyle konuştu:

"Juneau'da bir dereye veya kanala bırakılan bir gıda ambalajı veya rüzgarın uçurduğu plastik poşet, çevreye mikroplastik saçıyor."

Nagorski, mikroplastiklerin bölgeye daha çok dışarıdan geldiğini düşünüyor. Zira uzmana göre yerel kaynaklar önem arz etseydi yolların ve evlerin bulunduğu Mendenhall Vadisi'nde daha fazla mikroplastik görülmesi gerekirdi:

Yağmurdaki mikroplastiklerin çoğunun başka yerlerden geldiğini göz önünde bulundurursak büyük kısmının Pasifik Okyanusu kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Zira rüzgar ve yağmurun pek çoğunun kaynağı burası.

Şoke eden araştırma! Alaskada gökten plastik yağdı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum