Yargıtay'a da yapay zeka sistemi geliyor

Yargıtay'a da yapay zeka sistemi geliyor, Yargıtayda emsal nitelikteki kararlara daha kolay erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını sağlama nedeniyle geliştirilen yapay akıl sisteminin 2023'te hizmet vermeye başlaması planlanıyor.Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtayın Kurumsal K.

Yargıtay'a da yapay zeka sistemi geliyor
07 Ocak 2022 - 11:28
Yargıtay'a da yapay zeka sistemi geliyor,

Yargıtayda emsal nitelikteki kararlara daha kolay erişilebilmesi ve içtihat tutarlılığını sağlama nedeniyle geliştirilen yapay akıl sisteminin 2023'te hizmet vermeye başlaması planlanıyor.

Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi zarfında suni akıl tabanlı geliştirilen sistemle, aktüel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.

Saydamlık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği 2015'ten bu yandan Yargıtayın tüm kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte bildiri edilen 6 milyondan fazla karar, aktüel ve yol gösterici değeri yüksek kararların tespit edilmesinde zorluklar yaşanmasına sebep oldu.

Yargıtay, bunun önüne geçebilmek için suni zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların kişisel özelliklerine kadar en aktüel kararlara önem sırasına göre zahmetsizce ulaşmasını hedefliyor.

İhale süreci tamamlanan sistemin devreye girmesiyle, arama yapılan konudaki emsal kararların ve yasa değişikliği sonrası meydana çıkan kararların öncelikli olarak kullanıcıya sunulması planlanıyor.

Ayrıca sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylece savcılık ve tartışma süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.

Sistemin, 2023'te devreye girmesi planlanıyor.

 Yargıtay Başkanı Akarca açıklamıştı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtayın 2021 değerlendirme toplantısında suni akıl tabanlı sistemlerin dünyanın değişik ülkelerinde kullanıldığını söylemiş, bunun Yargıtayda da kullanılması gerektiğini bildirmişti.

Akarca, ücretsiz olmasını planladıkları sistemin oturması halinde bilhassa hukuk davalarında yurttaş ve avukatların elindeki delil ve verileri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini de öğrenebileceklerini, buna kadar dava açıp açmama kararı verebileceklerini açıklama etmişti.

Yargıtay'a da yapay zeka sistemi geliyor, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum