Yosunlardan jet yakıtı üreten Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı

Yosunlardan jet yakıtı üreten Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin temel ihtiyacı olan ya da cari açık verdiği birçok kritik ürünün bugün açılan biyorafineri tesisinde üretileceğini belirterek, b.

Yosunlardan jet yakıtı üreten Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı
07 Ocak 2022 - 16:35
Yosunlardan jet yakıtı üreten Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı,

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin temel ihtiyacı olan ya da cari açık verdiği birçok kritik ürünün bugün açılan biyorafineri tesisinde üretileceğini belirterek, burada elde edilecek biyoyakıtın uçuşlarda kullanılmasıyla enerjide dışa bağımlılığın ve karbon salımının azaltılacağını söyledi.

Biyoekonomi Odaklı Yeniden Yapılanma İçin Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında hayata geçirilen, Avrupa'nın birincil ve tek karbon olumsuz biyorafineri tesisi Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi'nin Kilyos'taki Sarıtepe Yerleşkesi'nde açıldı.

Törende konuşan Varank, ekonomik büyümenin ülkeler için öneminden bahsederek, artık büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye saygılı olmasının da kalkınma açısından önemli bir kıstas olarak karşılarına çıktığını bildirdi.

Bundan Böyle üretirken yalnızca hesaplı maliyetlerin yok sosyal maliyetlerin de düşünülmesi gerektiğini dile getiren Varank, "Eğer düşünmezseniz, rekabetçiliğiniz ortadan kalkıyor, ticari partnerleriniz sizinle olan idareli ilişkilerini gözden geçiriyor. Nitekim, AB'nin Yeşil Mutabakat zarfında uygulamayı planladığı sınırda karbon düzenlemesi de bunu öngörüyor." diye konuştu.

Varank, gelecek dönemde, reformcu yöntem ve teknolojilerle ekonomisinde yeşil yeniden yapılanma devrimini başaran ülkelerin kazançlı çıkacağını kaydederek, "Bu olayı sadece bir ekonomik kazanım olarak değerlendirmemeliyiz. Yaşanabilir bir çevreyi meydana getirmek, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de bu dönüşüme bacak uydurmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

"Boğaziçi Üniversitesi gibi bir markaya böyle işler yakışır"

Bakan Varank, bundan böyle "kullan at her tarafta üret" diyerek tek yönlü bir yaklaşımı sürdürmenin mümkün olmadığına şive yaparak, bu üretim anlayışının getirdiği olumsuzlardan bahsetti.

Varank, "Enerji ilk kez olmak üzere bütün kaynakların verimli kullanıldığı, israfın en üye indiği, atıkların geri kazanıldığı, karbon üçgenin taban olmayan kenarı izinin olmadığı bir yapıya mutasyon olmazsa olmazımızdır. Biz de zaten bu konudaki kararlılığımızı Paris İklim Anlaşması'nı imzalayarak gösterdik. Benzer şekilde, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na armoni konusunda gerekli tüm hazırlıkları sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Birçok alanda yenilikçi ve mantıklı politikalar uyguladıklarını, bu noktada ulusal ve milletlerarası kaynakları etkin şekilde kullanmaya çalıştıklarını anlatarak, bunlardan bir tanesinin de Katılım Öncesi Mali Destek Aracı IPA'nın manâlı bileşenlerinden "Rekabetçi Sektörler Programı" olduğunu söyledi.

AB ile müşterek finansman sağladıkları ve yürütücüsü oldukları programla bugüne kadar 800 milyon avroluk kaynak oluşturduklarını dile getiren Varank, projelere ilişkin bilgiler verdi.

Bugün açılışını yaptıkları INDEPENDENT projesinin de programın en güzel örneklerinden olduğunu ifade eden Varank, "Boğaziçi Üniversitesi ve Boğaziçi Teknopark iş birliğinde geliştirilen bu nadide projeye takriben 6 milyon avro takviye sağladık. Beni şahsen da oldukça heyecanlandıran bu projenin içeriğine ve sonuçlarına baktığımda, projenin bu desteği sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum. Ortaya koyduğu yenilikçi ve çevreci teknolojilerle, ekonomide yeşil değişim hedeflerimize koskocoman katkılar yapacağına eminim ve yürekten inanıyorum. Zaten Boğaziçi Üniversitesi gibi bir markaya böyle işler uygu." yorumunu yaptı.

"Ürünler hiçbir fosil kaynağa bağlı olmadan elde edilecek"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, kurulan tesisin; bütün dünyada, yosun biyoteknolojileri alanında araştırmalar yürüten en önemli merkezlerden biri konumunda olduğunu belirterek, yalnızca ürettiği ürünlerle yok, fiziki yapısıyla da yeşil bir tesis olma özelliğiyle öne çıktığını söyledi.

Tesisin elektrik ihtiyacının tamamının rüzgar enerjisi santralinden karşılandığını dile getiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yönüyle Avrupa'nın birincil ve tek karbon olumsuz biyorafinerisi. Burada ülkemizin temel ihtiyacı olan veya cari açık verdiği çoğu kritik ürün, biyoekonomi odaklı entegre üretim modeli ile burada geliştirilip üretilecek. Enerjiden tarıma, sağlıktan gıdaya geniş bir ürün yelpazesinden bahsediyoruz. Fakat dikkat ediniz, bu ürünler hiçbir fosil kaynağa yan olmadan, ayrıntılarıyla yosun tabanlı doğal kaynaklardan ve yerli imkanlarla elde edilecek. İşte yanımda bu ürünlerin bazılarına ait numuneleri görüyorsunuz. Bunların her biri birbirinden değerli lakin idareli potansiyel bakımından en göze çarpanı biyoyakıt. Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı bir ülke için biyoyakıtlar ciddi bir alternatif konumunda."

"Özel alg türlerinden yüksek nitelikli gıda ürünleri elde edilecek"

Bakan Varank, tesislerde üretilecek biyoyakıt baştan sona enerji ihtiyacının kayda değer bir bölümünün yerinde maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılanabileceğini bildirdi.

Burada üretilecek biyoyakıtın uçaklarda kullanılması yönündeki çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Varank,şu bilgileri verdi:

"THY, burada üretilen biyoyakıtı kullanarak bu yıl içerisinde, senenin ikinci yarısına gelmeden önce, birincil uçuşu gerçekleştirmek istiyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'ne ve bilim insanlarımıza güveniyoruz. Bu yakıtı uçağımıza koyalım, her zaman beraber Ankara'dan Kahramanmaraş'a bir seyahat düzenleyelim. Çünkü orada başka bir AB projemiz var. Onun da açılışı daima beraber gerçekleştirelim. Bu proje tamamlandığında bir yanlamasına enerjide dışa bağımlılığımızı azaltıp maliyetlerimizi düşüreceğiz, bir yana da karbon salımını minimuma indireceğiz."

Varank, tarımsal üretimin devamlılığının önemine değinerek, "Tarım arazisine ihtiyaç duymadan, kontrollü imal alanlarında yetiştirilen özel alg türleri sağlıklı gıda temininde önemli bir rol üstlenmeye başladı. İşte bu kapsamda INDEPENDENT projesinde, adamakıllı yerli imkanlarla yüksek nitelikli gıda ürünleri olmak üzere AR-GE faaliyetleri de yürütülüyor." dedi.

"Spirulina" adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük kayda değer bir mahsul üretildiğini anlatan Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Aynı şekilde, hepimizin balık yağından bildiği omega-3 yağ asitleri de en ince ayrıntısına kadar suyosunu kaynaklı olarak burada üretiliyor. Bu yosunların imal sürecini de yeniden programdan daha sonra her zaman birlikte göreceğiz. Ast projenin gıda alanındaki katkısı aracısız yosundan üretilen ürünlerle sınırlı yok. Burada geliştirilip üretilecek yem ve gübre vasıtasıyla da tarımsal üretime büyük bir destek sağlanması hedefleniyor."

Varank, yüksek beslenme içerikli yosunlardan yerli imkanlarla elde edilen yem ve gübrenin bu alandaki bağımlılığı azaltma noktasında koskocoman bir potansiyele sahip olacağını, tarımsal girdi maliyetlerini düşüreceğini anlattı.

Bakan Varank'tan yurt dışındaki bilim insanları Türkiye daveti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, bu projeyle Türkiye'nin lokomotif sektörlerine karşın yenilikçi, çevre dostu, yüksek katma kıymetli birçok mahsul ve teknoloji geliştirildiğini belirterek, proje baştan sona burada oluşan deneyim, veri ve birikimin özel sektöre de aktarılacağını, suyosunu tabanlı ürünlerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ'lere danışmanlık, proje geliştirme, mahsul deneme ve analiz hizmetleri verileceğini söyledi.

Bu sayede KOBİ ve girişimcilerin başlangıç maliyetleri düşürülerek yosun biyoteknolojileri alanında yatırım yapmalarının sağlanacağını dile getiren Varank, projeye emek veren akademisyenlerden, projenin başında bulunan Patent Haznedaroğlu'nun TÜBİTAK'ın Yurda Dönüş Araştırma Burs Programı dahilinde Türkiye'ye gelmesinden bahsetti.

Varank, onun gibi öteki çoğu kabiliyetli ve başarılı ismi de ülkeye geri kazandırmak istediklerini kaydederek, yurt dışındaki Türk veya yabancı bütün bilim insanlarını Türkiye'ye ziyafet etti.

Bakanlar Varank ve Dönmez tesiste incelemelerde bulundu, jet motoru çalıştırıldı

Açılışta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci de tesis hakkında data verdi.

Konuşmaları sonrası tesisin başlangıç kurdelesi kesilirken, bakanlar Varank ile Dönmez, tesiste incelemelerde bulundu.

Yosunlardan elde edilen biyojet yakıtı kullanılarak jet motoru deneme edildi.

Bakan Varank, bu esnada yaptığı açıklamada, "Burada yosunlardan elde edilen biyojet yakıtı bu. Normalde uluslararası havacılık yüzde 50 yakıt, yüzde 50 biyojet yakıtı kullanmanıza müsaade ediyor. Biz bu tesislerde ürettiğimiz biyojet yakıtımızı sene içerisinde sertifiye ettikten sonradan THY bunu kullanmaya başlayacak. Türkiye'ye ayrıca idareli ayrıca de çevresel anlamda manâlı bir üstünlük sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Bakanlar Varank ile Dönmez, tesis incelemeleri sırasında, gazetecilere, yosunlardan elde edilen pasta, kek ve çikolata gibi yiyeceklerden ikram etti.

Yosunlardan jet yakıtı elde edilecek

Toplantıda bahşedilen bilgiye göre, suyosunu (yosun) biyokütlesinden jet yakıtı olmak için tasarlanan, Türkiye'nin lokomotif sektörlerine karşın yenilikçi, çevre dostu, yüksek katma değerli mahsul ve teknolojilerin geliştirilmesi üzerine odaklanan tesis açıldı.

"Avrupa'nın birincil karbon negatif (hava temizleyici) biyorafinerisi" olma özelliğini içeren tesis, bununla beraber Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerini de bugünden sağlıyor.

Toplam 2 bin 500 metrekarelik bir AR-GE alanı içinde kurulan açık havuz ve kapalı üretim reaktörlerinde yetiştirilen alglerden son mahsul olarak biyoyakıtlar, insan gıda takviyesi ürünleri, farmasötik nitelik bildiren bileşenler, hayvan yemi uygulamaları ve organik biyogübreler geliştiriliyor.

Öncelikle enerji, yiyecek, çevre ve sağlık durumu sektörleri almak üzere çoğu öbür sektörde faaliyet belirten KOBİ'lere danışmanlık, proje geliştirme, teknoloji transferi, deneme ve inceleme hizmetleri verebilmesi, bu alanda istihdam yaratılması ve sektör gelişimi sağlanması hedefleniyor.

KOBİ ve girişimcilerin biyoteknoloji alanında milletlerarası rekabet güçlerini artmak nedeniyle geliştirilen INDEPENDENT Projesi, suyosunu biyoteknolojileri alanında uzun yıllardır çalışmakta olan Boğaziçi Üniversitesi'nin AR-GE yetkinliğini ve BÜN Teknopark AŞ'nin milletlerarası meslek geliştirme tecrübesinin ticari imal ölçeğine aktarılması ekseninde kurgulanarak oluşturuldu.

Proje zarfında, Türkiye'nin esas sıkıntılarından ve cari açık kaynaklarından enerji ve sıhhat öncelikle almak üzere gıda, tarım, hayvancılık ve çevre sektörlerine yönelik biyoekonomi odaklı bir çoğaltma modeline dayanan ürün ve teknolojilerin entegre bir imal modeliyle eski kalıntı kaynaklara tabi olmadan en ince ayrıntısına kadar yosun tabanlı doğal kaynaklardan elde edilmesi amaçlanıyor.

Proje sıfır atık hedefi taşıyor

Projenin 6 milyon avroluk bütçesinin yüzde 85'i Avrupa Birliği, yüzde 15'i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı aşağıda destekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'nde etkinlik belirten İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık hedefli, karbon-olumsuz, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlanan projenin kasıt grupları aralarında ilgili sektörlerdeki girişimci KOBİ'ler, Ar-Ge şirketleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri bulunuyor.

Yosunlardan jet yakıtı üreten Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum