3 aylar başlangıcı yarın mı oruç yetişmek gerekir mi Diyanet cevabı haberi

3 aylar başlangıcı yarın mı oruç yetişmek gerekir mi Diyanet cevabı, Gündem Haberleri.

3 aylar başlangıcı yarın mı oruç yetişmek gerekir mi Diyanet cevabı haberi
01 Şubat 2022 - 12:32
3 aylar başlangıcı yarın mı oruç yetişmek gerekir mi Diyanet cevabı, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Recep, Şaban ve Ramazan ayını kapsayan mübarek 3 aylar yarın, 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Birçok yurttaş 3 aylar başlangıcında oruç tutulur mu, kaç gün tutulur araştırması yapıyor. Hadise kadar Recep ayının birinci gününde oruç yakalamak üç yıllık günahlara kefaret olur. Peki 3 aylar başlangıcında kaç gün oruç tutulur, oruca nasıl hedef edilir? İşte Diyanet'in Recep ayı ibadetleri

Milyonlarca müslümanın heyecanla beklediği maneviyatı, fazileti bol 3 aylar yarın, yani 2 Şubat'ta başlıyor. Peki 3 ayları nasıl karşılamak gerekir, 3 aylarda girerken oruç tutulmalı mı, 3 aylar karşılama orucu kaç gün tutulur ve nasıl maksat edilir? Hz. Muhammed 3 aylarda oruç tutar mıydı, hangi ibadetleri yapardı? 

Bu konuda İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında böylece fazla oruç tutardı oysa hiç iftar etmeyecek sanırdık. Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç tutmak üç yıllık, ikinci günü oruçlu almak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. 

Peki 3 aylar orucu kaç gün tutulur, nasıl tutulur? 

3 aylar orucu nedir:  Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol beyhude orucu tutardı. Ama 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun muhakkak bir yanıtı yok.  Hz. Peygamber  bu ayda bol bol nafile oruç tutardı.

İbn Abbas der ama; "Efendimiz, Recep ayında öyle fazla oruç tutardı ama hiç iftar etmeyecek sanırdık. Ara Sıra de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık." Peygamberimiz, bu ayda sıkça oruç tutarak beyhude oruca özendirme ederdi. Ara Sıra de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Fakat üç aylar içinde Recep Ayı'nda tutulacak oruç son derece kıymetlidir.

Recep Ayı'nın birincil gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç yetişmek üç yıllık, ikinci günü oruçlu olmak iki yıllık ve tekrar üçüncü günü oruçlu bulunmak bir yıllık ufak günahlara kefaret olur. Bunlardan daha sonra her günü bir aylık ufak günahların bağışlama ve mağfiretine vesile olur 

Üç aylarda tutulan oruca nasıl niyet edilir?
İslâm ’da zamanla açıklanmış oruç, sadece Ramazan ’da vardır. Onun açık havada “üç aylar” orucu diye bir oruç belli başlı kaynaklarımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında fazla oruç tut-malıdır fakat onları en ince ayrıntısına kadar oruçlu devretmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe ’nin ifadesine tarafından Ramazan ’dan başka hiçbir ayı tamamen oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan ’dan daha sonra en fazla oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).

Recep ayında oruca nasıl niyet edilir?
Mübarek geceler denince, ülkemizde “Kandiller” veya “Gaz Lambası Geceleri” tabir edilen (takvimdeki sırasına göre) Regaib, Mirâc, Berat ve Kadir geceleri kastedilir.

Bu aylarda kişi oruç yetişmek istediğinde başta kaza orucu olan birey, önce kaza orucunu miktar, sonradan da beyhude oruç yetişmek isterse onları tutabilir. Önce kaza oruçlarını tutması daha içten olur. Böyle bir orucu tutacak kimsenin durumu ve niyeti de önemlidir. Öteki ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de gaye şarttır. Orucun sahih olması İçin niyet şarttır. Kalben gaye kâfidir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır.

Dört geceye rahmet yağar: Rabbimizin rahmeti defalarca vardır. Fakat nasıl fakat her gece güzel olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl ancak Kudüs'teki Mescidi Aksa öteki mekânlardan farklıysa Recep ayının birincil perşembesi ve belirlenmiş zamanlarda böylece özeldir. 

Dört geceye özel rahmet yağar:

- Kurban Bayramı'nın gecesi

- Ramazan Bayramı'nın gecesi

- Şaban ayının 15. gecesi (Temize Çıkma gecesi)

- Recep ayının birincil perşembe gecesi (Regaip gecesi)

3 aylar başlangıcı yarın mı oruç yetişmek gerekir mi Diyanet cevabı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum