3 aylar oruçlu mu karşılanır 2022 3 aylarda kaç gün oruç tutulur haberi

3 aylar oruçlu mu karşılanır 2022 3 aylarda kaç gün oruç tutulur, Gündem Haberleri.

3 aylar oruçlu mu karşılanır 2022 3 aylarda kaç gün oruç tutulur haberi
31 Ocak 2022 - 20:26
3 aylar oruçlu mu karşılanır 2022 3 aylarda kaç gün oruç tutulur, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine bölge kutsal 3 aylar 2 Şubat'ta yani çarşamba günü başlıyor. Bu arınma aylarını ibadetle geçmek isteyenler ise 3 aylar orucu nasıl tutulur ve nasıl hedef edilir araştırması yapıyor. Hadise kadar Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç yakalamak üç senelik günahlara kefaret olur. Peki 3 aylar orucu kaç gün tutulur?

Müslümanlar için manevi olarak, fazileti ve önemi büyük 3 aylar yarın başlıyor. Peki 3 ayları nasıl yerine getirmek gerekir, 3 aylarda girerken oruç tutulmalı mı, 3 aylar karşılama orucu kaç gün tutulur ve nasıl hedef edilir? Hz. Muhammed 3 aylarda oruç tutar mıydı, hangi ibadetleri yapardı? 

Bu konuda İbn Abbas der ancak; "Efendimiz, Recep ayında böylece çok oruç tutardı oysa hiç iftar etmeyecek sanırdık. Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç yetişmek üç senelik, ikinci günü oruçlu elde etmek iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir yıllık küçük günahlara kefaret olur. 

Peki 3 aylar orucu kaç gün tutulur, nasıl tutulur? 

3 aylar orucu nedir:  Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun aktardığı bilgilere kadar, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol beyhude orucu tutardı. Ancak 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun belirlenmiş bir yanıtı yok.  Hz. Peygamber  bu ayda bol bol beyhude oruç tutardı.

İbn Abbas der fakat; "Efendimiz, Recep ayında böylece fazla oruç tutardı fakat hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca pek ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık." Peygamberimiz, bu ayda sıkça oruç tutarak beyhude oruca teşvik ederdi. Ara Sıra de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Lakin üç aylar içinde Recep Ayı'nda tutulacak oruç son derece kıymetlidir.

Recep Ayı'nın birincil gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç yetişmek üç yıllık, ikinci günü oruçlu edinmek iki senelik ve tekrar üçüncü günü oruçlu bulunmak bir yıllık küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan daha sonra her günü bir aylık minik günahların affetme ve mağfiretine vesile olur 

Üç aylarda tutulan oruca nasıl amaç edilir?
İslâm ’da zamanla belirtilen oruç, yalnızca Ramazan ’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç belli başlı kaynaklarımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında fazla oruç tut-malıdır fakat onları tamamen oruçlu aşmak diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe ’nin ifadesine göre Ramazan ’dan diğer hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan ’dan daha sonra en fazla oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).

Recep ayında oruca nasıl hedef edilir?
Mübarek geceler denince, ülkemizde “Kandiller” ya da “Gaz Lambası Geceleri” sözcük grubu edilen (takvimdeki sırasına kadar) Regaib, Mirâc, Patent ve Kadir geceleri kastedilir.

Bu aylarda birey oruç yetişmek istediğinde başta kaza orucu olan kişi, önce kaza orucunu miktar, sonradan da nafile oruç yakalamak isterse onları tutabilir. Önce kaza oruçlarını tutması daha içten olur. Böyle bir orucu tutacak kimsenin durumu ve niyeti de önemlidir. Öteki ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de hedef şarttır. Orucun sahih olması İçin gaye şarttır. Kalben niyet kâfidir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır.

Dört geceye rahmet yağar: Rabbimizin rahmeti her zaman vardır. Ama nasıl ancak her gece hoş olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl oysa Kudüs'teki Mescidi Aksa diğer mekânlardan farklıysa Recep ayının ilk perşembesi ve kesin zamanlarda pek özeldir. 

Dört geceye özel rahmet yağar:

- Kurban Bayramı'nın gecesi

- Ramazan Bayramı'nın gecesi

- Şaban ayının 15. gecesi (Temize Çıkma gecesi)

- Recep ayının ilk perşembe gecesi (Regaip gecesi)

3 aylar oruçlu mu karşılanır 2022 3 aylarda kaç gün oruç tutulur, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum