3 aylar orucu kaç gün tutulur oruca nasıl amaç edilir? haberi

3 aylar orucu kaç gün tutulur oruca nasıl amaç edilir?, Gündem Haberleri.

3 aylar orucu kaç gün tutulur oruca nasıl amaç edilir? haberi
01 Şubat 2022 - 12:30
3 aylar orucu kaç gün tutulur oruca nasıl amaç edilir?, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Recep, Şaban ve Ramazan ayını kapsayan kutsal 3 aylar yarın, 2 Şubat Çarşamba günü başlıyor. Birçok vatandaş 3 aylar başlangıcında oruç tutulur mu, kaç gün tutulur araştırması yapıyor. Hadise kadar Recep ayının birinci gününde oruç yetişmek üç senelik günahlara kefaret olur. Peki 3 aylar başlangıcında kaç gün oruç tutulur, oruca nasıl amaç edilir? İşte Diyanet'in Recep ayı ibadetleri

Milyonlarca müslümanın heyecanla beklediği maneviyatı, fazileti bol 3 aylar yarın, yani 2 Şubat'ta başlıyor. Peki 3 ayları nasıl karşılamak gerekir, 3 aylarda girerken oruç tutulmalı mı, 3 aylar karşılama orucu kaç gün tutulur ve nasıl maksat edilir? Hz. Muhammed 3 aylarda oruç tutar mıydı, hangi ibadetleri yapardı? 

Bu konuda İbn Abbas der ama; "Efendimiz, Recep ayında o kadar fazla oruç tutardı ancak hiç iftar etmeyecek sanırdık. Recep Ayı'nın birincil gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç yetişmek üç senelik, ikinci günü oruçlu elde etmek iki senelik ve yeniden üçüncü günü oruçlu bulunmak bir yıllık küçük günahlara kefaret olur. 

Peki 3 aylar orucu kaç gün tutulur, nasıl tutulur? 

3 aylar orucu nedir:  Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile orucu tutardı. Ama 3 aylarda kaç gün oruç tutulur sorusunun belirli bir yanıtı yok.  Hz. Peygamber  bu ayda bol bol beyhude oruç tutardı.

İbn Abbas der fakat; "Efendimiz, Recep ayında pek fazla oruç tutardı oysa hiç iftar etmeyecek sanırdık. Ara Sıra de Recep ayında oruca böylece ara verirdi oysa hiç tutmayacak sanırdık." Peygamberimiz, bu ayda çoğu kez oruç tutarak beyhude oruca teşvik ederdi. Bazen de tutmayarak bu ayın Ramazan orucuna benzetilmesine engel olurdu. Lakin üç aylar içinde Recep Ayı'nda tutulacak oruç son derece kıymetlidir.

Recep Ayı'nın ilk gününde tutulacak oruç için şöyle bir hadis mevcuttur; Receb-i Şerîf ’in birinci gününde oruç yetişmek üç senelik, ikinci günü oruçlu elde etmek iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylık ufak günahların affetme ve mağfiretine vesile olur 

Üç aylarda tutulan oruca nasıl kasıt edilir?
İslâm ’da zamanla belirli oruç, sadece Ramazan ’da vardır. Onun dıştan “üç aylar” orucu diye bir oruç başlıca kaynaklarımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır lakin onları iyice oruçlu vermek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe ’nin ifadesine kadar Ramazan ’dan diğer hiçbir ayı iyice oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan ’dan sonradan en fazla oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176).

Recep ayında oruca nasıl maksat edilir?
Mübarek geceler denince, ülkemizde “Kandiller” veya “Kandil Geceleri” cümle parçası edilen (takvimdeki sırasına göre) Regaib, Mirâc, Berat ve Kadir geceleri kastedilir.

Bu aylarda kişi oruç yetişmek istediğinde başta kaza orucu olan kişi, önce kaza orucunu tutar, daha sonra da nafile oruç yakalamak isterse onları tutabilir. Önce kaza oruçlarını tutması daha içten olur. Böyle bir orucu tutacak kimsenin durumu ve niyeti de önemlidir. Öteki ibadetlerde olduğu gibi oruç ibadetinde de amaç şarttır. Orucun sahih olması İçin maksat şarttır. Kalben kasıt kâfidir. Oruç için sahura kalkmak da kasıt sayılır.

Dört geceye rahmet yağar: Rabbimizin rahmeti her zaman vardır. Ama nasıl ancak her gece hoş olmakla beraber Kadir gecesi bin geceye denktir. (Kadir Suresi) ve nasıl oysa Kudüs'teki Mescidi Aksa diğer mekânlardan farklıysa Recep ayının birincil perşembesi ve belirli zamanlarda böylece özeldir. 

Dört geceye özel rahmet yağar:

- Kurban Bayramı'nın gecesi

- Ramazan Bayramı'nın gecesi

- Şaban ayının 15. gecesi (Temize Çıkma gecesi)

- Recep ayının ilk perşembe gecesi (Regaip gecesi)

3 aylar orucu kaç gün tutulur oruca nasıl amaç edilir?, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum