Antalya'da tek eşi güya değil! 235 kişiden yalnızca bu kaldı: Türkçe çevirisinde bakın ne yazıyor haberi

Antalya'da tek eşi güya değil! 235 kişiden yalnızca bu kaldı: Türkçe çevirisinde bakın ne yazıyor, Gündem Haberleri.

Antalya'da tek eşi güya değil! 235 kişiden yalnızca bu kaldı: Türkçe çevirisinde bakın ne yazıyor haberi
05 Şubat 2022 - 13:23
Antalya'da tek eşi güya değil! 235 kişiden yalnızca bu kaldı: Türkçe çevirisinde bakın ne yazıyor, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

ANTALYA ’da 20. yüzyılın başında yapılan nüfus sayımına göre 235 kişiden oluşan Yahudi cemaatinden bugüne maddesel olarak sadece bir kabir taşı kaldı. Antalya Arkeoloji Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, müze bahçesinde sergilenen kabir taşına ilişkin, “Yazıtın üstünde yapılan bilimsel çalışmalarda bu parçanın 18 Kasım 1905 yılında ölüm eden Haham Raphael Moshe ’e ait olduğu anlaşıldı. Müzemizde bu türde başka örnek parça yok” dedi.

Geçmişten bugüne sayısız medeniyete konut sahipliği yapan Antalya, içerisinde öbür din, millet ve birçok kültürü de barındırıyor. Bunlardan en uyarı çekeni ise yakın tarihe bakıldığında Antalya Yahudi cemaati. Antalya Arkeoloji Müzesi bahçesinde sergilenen İbranice yazılı kabir taşı, yakın dönem Antalya Yahudi tarihi açısından tek olması ile dikkat çekiyor. 2009 yılında Karayolları 13. Alan Müdürlüğü bahçesinde bulunan birkaç tarihi eser ile birlikte Antalya Kazıbilim Müzesi ’ne taşınan mezar taşındaki İbranice yazılar Türkçe ’ye çevrildi. Tercüme sonucu kabir taşının 18 Kasım 1905 yılında hayatını kaybeden Haham Raphael Moshe ’ye ait olduğu ortaya çıktı. Şehir tarihi açısından büyük ağırlık içeren mezar taşı, getirildiği tarihten itibaren İbranice çalışmalara ve bilimsel makalelere konu oldu.

Mezar taşı hakkında veri veren Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel, “Kabir taşı, İbranice yazıtlı. 2009 yılında Antalya Karayolları 13. Alan Müdürlüğü ’nün bahçesinde yer alan birkaç tane mimari parça vardı. Onlarla birlikte alıp müzeye getirdik. Yazıtın üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda bu parçanın 18 Kasım 1905 yılında ölüm eden Haham Raphael Moshe ’e ait olduğu anlaşıldı. Müzemizde bu türde başka misal parça değil. Kabir taşı, İbranice yazıt çalışan araştırmacılar göre alaka çekiyor. O anlamda gelip yazıt üstünde çalışan, bilimsel yayın yapan araştırmacılar mevcut. Herkese gelip kabir taşını ve müzede yer alan öteki parçaları görmelerini kesinlikle tavsiye ediyorum” diye konuştu.



İbranice yazıtlı kabir taşının Türkçe çevirisi ise şöyle: “Gerçek yargıca selam olsun. Bedeni burada yatıyor fakat ruhu yükseklere çıktı. Raphael Moshe Şohami, mekanı cennet olsun. Musa, 20 Hişvan 5666 Şabat arifesinde vefat etti. Ölümü, günahlarına kefaret olsun.”

Antalya'da tek eşi güya değil! 235 kişiden yalnızca bu kaldı: Türkçe çevirisinde bakın ne yazıyor, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum