Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü Tevfik Kadan yazdı: Fransa araştırmaları dondurdu haberi

Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü Tevfik Kadan yazdı: Fransa araştırmaları dondurdu, Gündem Haberleri.

Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü Tevfik Kadan yazdı: Fransa araştırmaları dondurdu haberi
18 Şubat 2022 - 16:52
Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü Tevfik Kadan yazdı: Fransa araştırmaları dondurdu, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

ABD ve Fransa Yunanistan'ı benzeri yolda bıraktı.

Parlak Gazetesi Haber Müdürü Tevfik Kadan'ın haberine tarafından, Girit açıklarında bu ay sismik faaliyetleri planlanan Total, Exxon ve Hellenic Petroleum'dan oluşan konsorsiyumun çalışmaları, bilinmeyen bir nedenle donduruldu.

Habere kadar 2019 yılında Girit'in batısı ile güneybatısındaki sahalarda üçlü konsorsiyuma hidrokarbon arama ve işletme imtiyazı verilmiş ve 2022'de araştırma faaliyetlerinin başlatılması kararlaştırılmıştı. Lakin ABD'nin East-Med doğal gaz boru hattı projesini desteklemeyeceğini duyurmasından birkaç gün daha sonra, bu kere Fransızlar yıllık egzersiz programlarını Hellenic Hydrocarbon Management Company (EDEY)'ye yolladı. Lakin egzersiz planında, daha önce ocak ayında başlaması öngörülen sismik etkinlikler yer almadı.

Gazete gelişmenin nedenini hem Total keza de EDEY yöneticilerine sordu ama yanıt alamadı.

EDEY CEO'su Aris Stefatos'a Ekim 2021'de konsorsiyumun bölgeye ilişkin niyeti sorulmuş, Stefatos da şirketlerin sözleşmeden doğan yükümlülüklerine göre Ekim 2022'ye değin sismik araştırma yapma marjına sahip olduklarını söylemişti.

Fakat Yunan basını, söz konusu gelişmenin ABD'nin kararından hemen sonradan gelmesinin başka bir kasıt açıklama ettiğini yazdı.

YUNAN BASINI ÖFKELİ

Yunan askeri dergisi Militaire, son gelişmeyi “East-Med'den sonradan ikinci soğukluk: Girit'teki Total-Exxon araştırmaları donuyor” başlığıyla duyurdu. Haberde şu ifadeler yer aldı:

“Girit'ten gelen haberler iyi yok ve ittifaklarımızın işe yaradığı anlatısını kesinlikle doğrulamıyor. İmzaladığımız silahlanma programlarıyla ayrıca Amerikalılara keza de Fransızlara ne dek para ödediğimizi düşünürsek, bunlar çok iyi ücretli ittifaklardı. Ama Yunan hükümetleri her zaman sözde 'jeopolitik zorlama' diyerek piyasalarda yangına neden oluyorlar. Güya 'silah diplomasisi' bize hiçbir vakit kâr getirmedi, fakat bunda ısrar ediyoruz.”

Öteki yandan Yunanistan'daki üç çevreci örgüt, daha önce hidrokarbon arama ve işletme programının durdurulması için 'Stratejik Çevresel Etki Çalışması' talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Kesintisiz ertelenen davada bir sonraki duruşmanın 2 Şubat 2022'de yapılması planlanmıştı. Yunan yetkililer itirazların reddedileceği konusunda muhakkak bir dille konuşurken, çevreci örgütler hükümeti yargıya müdahale etmekle suçluyor.

ATİNA'DA BÜYÜK DÜŞ KIRIKLIĞI

ABD'nin "Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı Projesi" (East-Med) girişiminden desteğini çekmesi Yunan kamuoyunda hayal kırıklığına yol açtı.

Washington'ın Yunanistan'a gönderdiği yazıda, projenin Türkiye ile bölgede gerginliğe niçin olduğuna dikkat çekildi. ABD'nin ilgisinin bölgedeki elektrik temelli olarak projelere kaydığı belirtilerek, ABD'nin bölgedeki diğer müşterek projeleri desteklemeye devam edeceği ileri sürüldü.

Kathimerini gazetesinin haberinde, projenin ekonomik açıdan sürdürülebilirliğine ilişkin şüphelerin daha önce de dile getirildiğine dikkat çekilerek, "East-Med boru hattının sürdürülebilirliğinden şüphe etmek diplomatik alanda Ankara'nın üzerinden bir baskı unsurunu azaltmaktır ve (Güney) Lefkoşa'yı enerji alanındaki taktiğini yeniden belirlemek zorunda bırakır." yorumuna yer verildi.

Gazetede yer bahşedilen enerji uzmanı Mihail Mirianthis'e ait yorumda ise "bu ani hareketin" Yunanistan ve ABD arasında 2021'de imzalanan Müşterek Savunma İş Birliği Anlaşması'na ilişkin soru işaretleri doğurduğu ifade edilerek, yalnızca Yunanistan'ın değil, İsrail ve GKRY'nin de enerji ve öteki alanlardaki çıkarlarının etkilendiği kaydedildi.

TÜRKİYE'Yİ YENME FORMÜLÜ

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginliğe Yunan matematikçi Giorgos Tsitsilianos da dahil oldu. Tsitsilianos, ülkesinin önleyici yeteneğinin matematiksel modelini çıkardı. “Ülkemizin Caydırıcı Kapasitesi, bir sonraki hamlelerimizi planlayabileceğimiz bahsettiğim faktörlere bağlıdır.” diyen Tsitsilianos, şu hesabı yaptı:

dP(t)/dt = mi.F(t) + oysa.U(t] ai.I(t) , (1)

dU(t)/dt = mi.F (t) + ri , (2)

dF(t)/dt = mil , (3)

dI(t)/dt = ai , (4)

P(t): Ülkenin caydırıcılık kapasitesinin fonksiyonu

F(t): Silahlı Kuvvetler'in lineer fonksiyonu

U(t): Dış politikanın işlevi

I(t): Ekonominin lineer fonksiyonu

mi: Silahlı Kuvvetler'in etkinliğine tabi olan ve -5, +5 aralığında değerler alan katsayıdır.

fakat: Dış politika verimlilik faktörüdür ve -5, +5 aralığında değerler alır.

ai: Ekonominin getiri oranıdır ve -5, +5 arasında değerler alır.

ri: Bizi etkileyen dışsal faktörlere emrindeki olan ve uzayda değerler alan katsayıdır -5, +5

P (0) = Po, F (0) = Fo, U (0) = Uo, I (0) = Io, -5, +5'ten değerler alarak,

(1) Caydırıcı Kapasitenin değişim hızının Silahlı Kuvvetler, Dış Politika ve Ekonomi işlevlerine alt olduğunu belirtir.

(2) Dış Politika değişim hızının Silahlı Kuvvetler işlevine ve Dışsal Faktörlere bağlı olduğunu belirtir.

(3) Silahlı Kuvvetler fonksiyonunun metamorfoz hızının verimlilik faktörüne emrindeki olduğunu belirtir.

(4) Ekonominin başkalaşım oranının getiri oranına bağlı olduğunu belirtir.”

Aydınlık Gazetesi Haber Müdürü Tevfik Kadan yazdı: Fransa araştırmaları dondurdu, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum