Diyanet'ten Metaverse hacılığı için flaş yorumlama! Suudiler Kabe'yi sanal ziyarete açtı haberi

Diyanet'ten Metaverse hacılığı için flaş yorumlama! Suudiler Kabe'yi sanal ziyarete açtı, Gündem Haberleri.

Diyanet'ten Metaverse hacılığı için flaş yorumlama! Suudiler Kabe'yi sanal ziyarete açtı haberi
31 Ocak 2022 - 00:18
Diyanet'ten Metaverse hacılığı için flaş yorumlama! Suudiler Kabe'yi sanal ziyarete açtı, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetlerinden Suudi Arabistan'ın başlattığı Metaverse içinde Kabe gezisi için izah etme geldi.

Suudi Arabistan ’ın Kâbe ’nin duvarındaki Hacerü ’l-esved taşının Metaverse dünyasında ziyarete açılacağını açıklaması “Sanal hac olur mu?” tartışmasını başlattı. İlahiyatçılar dijital dünyada hac mekânlarının ziyaret edilmesinin faydalı olabileceğini oysa ibadet yerine geçmeyeceğini açıklama etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, ‘sanal hac olur mu ’ tartışmalarına açık sözlülük getirerek şunları söyledi: ‘Metaverse hac ’ diye bir şey yok. Suudi Arabistan Hac Bakanlığı ’nın bize bildirmiş olduğu şekliyle haccımızı yapacağız. Bize oradan gelen bir yazı yok. Metaverse ile Kabe ’yi gezeceğiz lakin bir ibadet söz konusu olamaz. 

Mesela Arafat ’ın belirli bir sınırı var. Siz o sınırın dışına çıkamazsınız, toprağa ayağınızın değmesi lazım.” Bircan, “İstanbul ’da bir kazıbilim müzesi nasıl 3D gözlüğü alınarak geziyorsak, Suudi Arabistan ’da oradaki mekanların içine yapılan gezi program çalışmasıdır. Kabe ’yi takdim etmek için yapılıyor. Mesela şurada Kabe var, Hacerü ’l-esved şurada. En Ince Ayrıntısına Kadar bilgilendirme. Hacca gidecek vatandaşlarımız oraya gittiğinde şaşırmasın diye 3D ’li çalışmamız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

29 Mayıs Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Hatice Boynukalın da ‘sanal hac ’ konusunu bir ibadet olarak yok bir imkan olarak bakmak gerektiğini aktardı. Boynukalın, “İmkansızlık nedeniyle kutsal topraklara gidemeyen için tanrısal toprakları çevrim içi olarak gezmek bulunmaz bir fırsat olur. Fakat bu ziyaret, kişinin üzerindeki farzın düşmesine sebep olmaz. 

Peygamberimiz, ‘Hac ibadetinizi öğreniniz, benim yaptığım gibi yapınız ’ buyurmaktadır. Burada gaye reel olarak bulunuştur. Hac ibadetleri, şeytan taşlama, tavaf gibi bedenen yapılması gereken kurallar bütününden oluşur. Nasıl ama sanal evrende yemek yemek yediğinizde doygunluk şehvetli olmuyorsa hac ibadetinin yerine getirilmesi için Metaverse ’te sunulan imkânlarda kişinin hacı olmasına sebep olmaz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Abdullah Trabzon ’un konuyla ilgili görüşleri şöyle: “Sanal ile gerçeklik şüphesiz bir olamaz. Sanal olarak Kabe ’yi ziyaret edince hacı olmuş olmazsınız, umre yapmış olmazsınız. Dolayısıyla Metaverse ile hac ibadeti diye bir kavram çıkarsa birileri de kalkıp Metaverse ile namaz ibadeti der. Oturduğum yerden sanal alemden namaz kılabilirim sonuçta hissediyorum diyebilir. Ama bu kesinlikle fıkhi olarak geçerliliği olmayacak bir şeydir.”

Diyanet'ten Metaverse hacılığı için flaş yorumlama! Suudiler Kabe'yi sanal ziyarete açtı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum