Doğal gaz sıkıntısına TANAP'tan çare! Aliyev sürat verdi haberi

Doğal gaz sıkıntısına TANAP'tan çare! Aliyev sürat verdi, Gündem Haberleri.

Doğal gaz sıkıntısına TANAP'tan çare! Aliyev sürat verdi haberi
05 Şubat 2022 - 17:27
Doğal gaz sıkıntısına TANAP'tan çare! Aliyev sürat verdi, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Doğal gazda yaşanan bıkkınlık için Azerbaycan'dan çare bulundu. Bakan Fatih Dönmez Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) kapasitesinin artırılmasının gündemde olduğunu açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) kapasitesinin artırılmasının gündemde olduğunu belirterek "Sayın (Azerbaycan Cumhurbaşkanı) Aliyev de Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov da arama ve imal tarafında yatırımlara sürat verdiklerini, bu hattı besleyecek gazı çok kısa süre içerisinde sisteme basabileceklerini ifade ettiler. Biz de kapasite artışını desteklediğimizi ülke olarak ifade ettik. Avrupa'dan da benzer talepler var. İnşallah Avrupa'ya yeni bir kapasite TANAP üzerinden gerçekleşmiş olacak." dedi.

Dönmez, başkent Bakü'de katıldığı Güney Gaz Koridoru 8. Danışma Kurulu Toplantısı'nın arkasından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Paydaş ülkelerin yetkilileri ile Güney Gaz Koridoru'nun geleceğiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunduklarını aktaran Dönmez, koridorun bir parçası olan TANAP'ın fazla süratli adım atılan ve hayata geçirilen manâlı projelerden olduğunu vurguladı.

Dönmez, TANAP'ın sadece Türkiye'nin yok, Avrupa'nın da arz güvenliğine katkı sağlayan büyük projelerden olduğunu açıklama ederek "derhal yıllık 16 milyon metreküplük sızıntı laf konusu. Bunun 6 milyar metreküplük kısmını Türkiye'de kullanıyoruz, kalan 10 milyar metreküplük kısmı da Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'ya gidiyor. Fazla kısa zaman geçmesine karşın 2018'de birinci fazını devreye aldık, Eskişehir'deki akışını sağladık, 2019'da gazı Edirne'de teslim ettik, 2020'de de İtalya'ya ulaşmış oldu. İki üç yıl içinde büyük bir projeyi hayata geçirmiş olduk." diye konuştu.

Artık TANAP'ın kapasitesinin artırılması konusunun konuşulduğuna dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:

"Boru hattı tasarı edilirken takvim 31 milyar metreküp kapasiteli olarak planlanmıştı. İlerideki talep ve talebe göre bu büyüme yapılacaktı. Şayet de fazla bir süre beklemeden boru hattının projelendirildiği kapasiteye çıkacağını birlikte göreceğiz. Sayın Aliyev de Azerbaycan Enerji Bakanı Şahbazov da arama ve imal tarafında yatırımlara hız verdiklerini, bu hattı besleyecek gazı fazla kısa zaman içerisinde sisteme basabileceklerini açıklama ettiler. Biz de kapasite artışını desteklediğimizi ülke olarak açıklama ettik. Avrupa'dan da benzer talepler var. İnşallah Avrupa'ya yeni bir kapasite TANAP üzerinden gerçekleşmiş olacak."

 "Hazar geçişli bir proje ile bölge ülkeleri yeni bir kaynağa daha kavuşmuş olacak"
Dönmez, TANAP'la yalnızca Azerbaycan gazının değil, bölgedeki diğer ülkelerin gazını da Avrupa'ya taşıma imkanına sahip olacağını belirterek "Nitekim bugün Azerbaycan Enerji Bakanı, Türkmenistan'la iki taraflı işletecekleri Arkadaşlık Gaz Sahası'nda da üretime geçmeyi planladıklarını söyledi. Bizim de Türkmenistan'la uzun yıllara dayanan dostluğumuz ve doğal gaz anlaşmamız var lakin yerinde bir güzergah ve boru hattı bulunamadığı için bugüne kadar gelmemişti. Ola Ki önümüzdeki yıllarda Hazar geçişli bir proje hayata geçtiğinde bölge ülkeleri yeni bir kaynağa daha kavuşmuş olacak." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Dönmez, Azerbaycan temasları kapsamında Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, Avrupa Birliği Enerjiden Sorumluluk Sahibi Komisyon Üyesi Kadri Simson, Bulgaristan Enerji Bakanı Aleksandr Nikolov ve Kuzey Makedonya Ekonomi Bakanı Kreşnik Bekteşi ile bereketli görüşmeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Doğal gaz sıkıntısına TANAP'tan çare! Aliyev sürat verdi, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum