Ekrem İmamoğlu söyledi tartışma tekrar açıldı ilk sözü 2002'de Ali Müfit Gürtuna vermiş

Ekrem İmamoğlu söyledi tartışma tekrar açıldı ilk sözü 2002'de Ali Müfit Gürtuna vermiş, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ’nun Bakırköy-Beylikdüzü metrosu üstüne söyledikleri baştan 20 takvim projeyi tartışmaya açtı.

Ekrem İmamoğlu söyledi tartışma tekrar açıldı ilk sözü 2002'de Ali Müfit Gürtuna vermiş
18 Ocak 2022 - 13:38
Ekrem İmamoğlu söyledi tartışma tekrar açıldı ilk sözü 2002'de Ali Müfit Gürtuna vermiş,

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ’nun Bakırköy-Beylikdüzü metrosu üstüne söyledikleri baştan 20 takvim projeyi tartışmaya açtı. Projeyi ilk eski İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna dile getirmiş.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, önceki gün bir tweet atarak İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metro hattının projesinin, yatırımcının, finansmanın hazır olduğunu fakat projeye tasdik verilmediğini açıkladı, "İncirli-Beylikdüzü metrosunun yapımını kimse engelleyemeyecek" dedi.

İmamoğlu ’nun Beylikdüzü metro projesiyle ilgili yazdıklarından sonradan, Habertürk yazarı Esra Boğazlıyan İBB ile görüşmesinin detaylarını yazdı.

18,43 km 10 istasyon
Buna tarafından; İBB, E-5 ’cilt, metrobüs hattının altından geçecek olan İncirli-Sefaköy-Beylikdüzü metrosu 18,43 km ve 10 istasyonlu olacak. Beylikdüzü-Çobançeşme aralarında doğrudan metrobüs aksını peşine düşüp takip edecek. Proje çerçevesinde; hattın Yenikapı-Atatürk Havalimanı Hafif Metro Hattı ile entegre olmasıyla Tarihi Yarımada ’dan Büyükçekmece ve Beylikdüzü ’ne değin raylı sistem ulaşımı sağlanacak. Bu Nedenle, E-5 üzerindeki vasıta trafiğinin manâlı ölçüde rahatlaması planlanıyor. Yeniden hattın Esenyurt-Saadetdere uzatmasıyla, Kabataş-Mecidiyeköy–Mahmutbey-Esenyurt Metrosu ’na entegrasyon sağlanacak. Bu bölümün de TEM üzerindeki vasıta yolculuklarını hafifletmesi öngörülüyor.

Ekrem İmamoğlu, attığı tweette Beylikdüzü metro hattı projesinin hazırlanmış olduğunu yazmıştı. Peki finansman nereden sağlandı? İBB kaynakları, bu soruma şöyle cevap verdi:

"Metro hattının finansmanı, Mayıs 2021 ’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile İBB arasında Yeşil Büyük Kasaba Aksiyon Planı mutabakatı ile sağlandı, yatırım bütçesi hazırlanmış ayla getirildi. Beylikdüzü metrosunun finansmanı için 3 Mayıs 2021 ’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve EBRD Başkanı Odile Renaud Basso arasında mutabakat metni imzalandı."

İBB kaynakları, projenin Kanal İstanbul revizyon süreciyle ilgili şu açıklamayı yaptı:

"İncirli-Beylikdüzü metro hattının Kanal İstanbul revizyonu yapıldı. Buna tarafından; metro hattı kanalın altından geçecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ’nden (AYGM) gelen istek üzerine yapılan revize Mart 2021 ’de her yerde bakanlığa gönderildi. İBB yöneticisi, AYGM ’den yanıt gelmemesi üstüne Kasım 2021 ’de Cumhurbaşkanlığı Taktik ve Bütçe Başkanlığı ile görüşmelerde bulundu. Fakat Cumhurbaşkanlığı, AYGM onayı olmadan inceleme ve onay sürecinin başlatılamayacağı bilgisini verdi. Bütün proje ve yapılabilirlik çalışmaları hazırlanmış olan Beylikdüzü metrosu, 15 Ocak ’ta açıklanan millet yatırım programına dahil edilmedi."

Ekrem İmamoğlu ’nun tweetiyle Beylikdüzü metrosuna neden onaylama verilmediği tartışılırken aslında bu projenin tam 20 takvim bir düş olduğunu da es geçmemek lüzum. 4 İBB Başkanı gören proje, 20 yıldır konuşuluyor, tartışılıyor ama bir türlü hayata geçirilemiyor. E-5 ’in altından geçecek Bakırköy-Beylikdüzü metro hattı, öncelikle 2002 yılında, dönemin İBB Başkanı Ali Müfit Gürtuna göre dile getirildi. Gürtuna, 17 Mayıs 2002 ’de katıldığı bir TV programında, projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

Yıl 2002 Gürtuna: Beylikdüzü'ne metro yapılacak
"İstanbul'un doğu-batı, yani Tuzla'dan Beylikdüzü'ne kadar Yenikapı'dan ta Sarıyer'e değin bütün İstanbul'u ağlarla örüyoruz. Çünkü toplu taşımada mutlaka raylı sistemi ilerletmek zorundayız oysa millet raylı sisteme emrindeki kara ulaşımını, kara toplu ulaşımını, otopark sistemlerini geliştiriyoruz fakat halk araçlarını bırakarak toplu taşımaya girebilsinler. 2005 yılına değin raylı sistemleri, düşündüğümüz ilk etaptaki raylı sistemlerin yüzde 50'sini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2010 yılına dek bu yüzde 80'lere varacak. Ve daha sonra bu haklar daha ileri noktalara Küçükçekmece'ye kadar gitmişse bu Avcılar'a Beylikdüzü'ne, Maslak'a kadar götürmek."

Ali Müfit Gürtuna, 2002 ’de Beylikdüzü metro hattı projesini açıkladı lakin Gürtuna döneminde Beylikdüzü metro hattı projelendirilemedi. Gürtuna, 2004 ’te İBB Başkanlığı koltuğunu Kadir Topbaş ’a devretti.

Ekrem İmamoğlu söyledi tartışma tekrar açıldı ilk sözü 2002'de Ali Müfit Gürtuna vermiş, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum