Günübirlik kiralanan evlerde yeni dönem

Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından günübirlik kiralan evlerde ‘her an ulaşılabilecek ’ mahiyette sorumlu işletici bulundurma zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete ’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve kimlik bildirme kanununun uygulanması ile ilgili yönetmelikte şartların de.

Günübirlik kiralanan evlerde yeni dönem
17 Haziran 2022 - 19:17

Sözcü Gazetesi'nin haberine tarafından günübirlik kiralan evlerde ‘her an ulaşılabilecek ’ mahiyette sorumlu işletici bulundurma zorunluluğu getirildi.

Resmi Gazete ’nin bugünkü sayısında yayımlanan ve kimlik bildirme kanununun uygulanması ile ilgili yönetmelikte şartların değişmesi yapan yönetmelikle, yönetmeliğe “günübirlik kiralanan konut” tanımı eklendi.

Düzenlemeye tarafından, özel ya da devlete ait her türlü konaklama tesisleri ve işletmeler tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe yakalamak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut data, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine hemen olan olarak anlatmak zorunda olacaklar.

Bu veriler üzerinden yapılan tüm işlemler kayıt altına alınacak ve 5 sene süreyle muhafaza edilecek. Günübirlik kiralanan evlerde “her lahza ulaşılabilecek” mahiyette sorumlu işletici bulunacak.

KİMLİK BİLDİRİM BELGESİ YÜRÜRLÜKTEN KALKTI

Yönetmelikle, daha önce yönetmelik ekinde yer alan, buralarda çalışanlara ait kimlik bildirim belgesi, işletici kimlik bildirim belgesi ve konutta kalanlara ait kimlik bildirim belgesi yürürlükten kaldırıldı.

Öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler ve çalışanlarla ilgili bildirimler sorumluluk sahibi işleticiler kadar, 3 gün içinde genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak elektronik ortamda da yapılabilecek.

Köy ve semt muhtarları sorumluluk bölgelerinde yer alan işyerleri tarafından elektronik ortamda yapılan bildirimleri talepleri halinde genel kolluk birimlerinden tedarik edecek.

Elektronik ortamda bildirimde bulunmak isteyen meslek yerlerinin sahibi veya kanuni temsilcisi ya da kiracısı kadar sorumlu işleticilerinin kimlikleri örneğine uygun bir şekilde en yakın kolluk birimine bildirilecek.

İşleticiler, kendilerine bu konuda verilen tayin ve yükümlülükleri, kendi sorumlulukları aşağıda yöneticilerine devredebilecekler. Bu durumda işletici ve idareci müştereken sorumluluk sahibi olacak. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum