İbrahim Kalın: Türkiye her türlü rolü oynamaya hazır haberi

İbrahim Kalın: Türkiye her türlü rolü oynamaya hazır, Gündem Haberleri.

İbrahim Kalın: Türkiye her türlü rolü oynamaya hazır haberi
05 Şubat 2022 - 17:26
İbrahim Kalın: Türkiye her türlü rolü oynamaya hazır, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

'Cumhuriyetimizin 100. Yılına Doğru Jeopolitik Sınamalar ve Fırsatlar' konferansı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TİM Başkanı İsmail Gülle ve fazla sayıda ihracatçının katılımıyla gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna krizinin çözümü için Türkiye ’nin her türlü rolü oynamaya hazır olduğunu ifade etti. Kalın keza Türkiye-Ermenistan aralarında normalleşme sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu.

"Rusya-Ukrayna krizinin aşılması yönünde Türkiye üstüne düşen görevi yapacak"
Rusya-Ukrayna krizi ile ilgili konuşan Kalın, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın Ukrayna ziyareti krizin aşılmasında kayda değer bir rol oynadı. Önümüzdeki dönemde Ukrayna konusu gündemimizde olmaya devam edecek. Türkiye olarak herhangi bir savaşa, askeri müdahaleye mahal vermeden bu krizin aşılması yönünde üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Ermenistan ile normalleşme sürecinin bölgedeki ticarete ve barışa katkı sağlayacağına uyarı çeken Kalın, "Nahçıvan Azerbaycan arasındaki koridorunun açılması normalleşme diye tabir ettiğimiz sürecin bir parçasıdır. Keza bizim ayrıca de Azerbaycan ’ın Ermenistan ile tartışma ettiği bir konudur. Coğrafi bütünlüğü karşılamak açısından bu koridorun açılması son derece önemlidir. Keza karayolu keza de demir yolu çalışmaları sürüyor. Yakın zamanda fiziki neticelerini göreceğiz. Bölgenin bilhassa ekonomik olarak kalkınması için de büyük önem talep ediyor. Bu işlem ayrıca Türkiye ’yi ayrıca de Azerbaycan ’ı ve bütün bölgeyi rahatlattığı gibi en çok Ermenistan ’ı rahatlatacak. Türk Hava Yolları Erivan ’a uçuşlarını başlattı. Türkiye ve Ermenistan aralarında bir normalleşme süreci var. Bu normalleşme süreci devam edecek. eş zamanlı olarak Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır sorunları çözülecek ve uzlaştırma anlaşması imzalanacak" diye konuştu.

İhracatımız dış politikamızı güçlendirdi
Konferansta açılış konuşması gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle ise "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan siyasi hamlelerin açtığı kapılardan ilk girenler, defalarca ihracatçılar ve yatırımcılar oldu. Büyükelçilik açılan ülkelere ihracatın yüzde 30 civarında çoğalma kaydettiği gözlemleniyor. Afrika açılımı doğru, kıtaya ihracatımız son 20 yılda 14 katına çıktı. Afrika ’yla ticaret hacmimizi yakın bir zamanda 75 milyar dolara taşıyacağız. aynı zamanda, pandemi döneminde ülkemizin jeopolitik konumunun avantajlarıyla; küresel miktar zincirlerindeki kırılmayı başarıyla değerlendirdik. Ülkemizin dış politikası ticaretin önünü açtı, ihracatımız dış politikamızı güçlendirdi. 2023 yılında 300 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" biçiminde konuştu.

Ülkemiz ihracat eksenli çoğaltma hedefine gidiyor
İhracatçı sayısının 100 bini aştığına da değinen Gülle, "İhracatımız, pandemi öncesi yükseklik yılımız olan 2019'a kıyasla; ABD'ye yüzde 64, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 52, İsrail'e yüzde 42, Rusya'ya yüzde 39, Ukrayna'ya yüzde 35, Çin'e yüzde 34 arttı. Hükümetimiz ihracatçılarımızın önünü açacak anlaşmalara imza atmaya 2022 yılında da devam ediyor. Dün imzalanan Türkiye - Ukrayna hür ticaret anlaşmasıyla; İkili ticaretimizde inşallah fazla daha yüksek rakamlara ulaşacağız. İhracatımızı yeşil sahalara dahi taşıyarak 81 ile yaydık. Artık ihracat yapmayan tek bir il kalmadı. Göreve geldiğimizde 65 bin olan ihracatçı sayımız; yalnızca 3,5 yılda 100 bini aştı. Hükümetimiz ihracatın yolunu açtı; ihracat ailemiz ise 20 sektörde rekorlar kırarak ihracatımızı yeni bir lige taşıdı. Ülkemiz ihracat eksenli büyüme hedefine başarıyla gidiyor"açıklamalarında bulundu.

İbrahim Kalın: Türkiye her türlü rolü oynamaya hazır, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum