'İçki şişelerine 'kanser uyarısı' konulsun'

'İçki şişelerine 'kanser uyarısı' konulsun', Kanada devlete ait yayın kuruluşu CBC ’de bulunan bir haberde, uzmanların, ülke genelinde satılan bütün içki şişelerinin üzerine tehlike farkındalığını çoğaltmak için alkolün kansere neden olduğuna dair dikkat etiketleri konul.

'İçki şişelerine 'kanser uyarısı' konulsun'
10 Ocak 2022 - 01:43
'İçki şişelerine 'kanser uyarısı' konulsun', Kanada devlete ait yayın kuruluşu CBC ’de bulunan bir haberde, uzmanların, ülke genelinde satılan bütün içki şişelerinin üzerine tehlike farkındalığını çoğaltmak için alkolün kansere neden olduğuna dair dikkat etiketleri konulmasını istedikleri belirtildi.

TORONTO- Kanadalı uzmanlar, alkol şişelerinde alkolün kanser riskini artırdığına yönelik etiketleme yapılmasını istiyor.

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC ’de yer alan bir haberde, uzmanların, ülke genelinde satılan bütün alkol şişelerinin üzerine risk farkındalığını çoğaltmak için alkolün kansere niçin olduğuna dair uyarı etiketleri konulmasını istedikleri belirtildi.

Haberde görüşlerine yer verilen Victoria Üniversitesi Madde Kullanımı Araştırma Enstitüsü araştırmacılarından Tim Stockwell, "Günde bir bardak alkol içmek bile kanser riskinizi artırır. Bu kadınsanız meme kanseri dahil, sindirim sistemi, ağız ya da mide kanserleri olabilir " bilgisini verdi.

 "Içki içmede güvenli bir tedarik yok"

İnsanların, alkollü içkinin önlenebilir kanserin en kayda değer nedenlerinden biri olduğunu anlamaları gerektiğine göze çarpan eden Stockwell, "Bu bir sır yok fakat fazla az Kanadalı gerçeği biliyor ve fazla azı da duymak isteyebilir. Herhangi bir miktarda alınan içki kansere niçin olabilir. Alkol içmede tehlikesiz bir arz değil ’" ifadelerini kullandı.

Alkollü içkinin, Milletlerarası Kanser Araştırmaları Ajansı göre onlarca yıldır insanlar için "1. Grup Kanserojen" olarak sınıflandırıldığı belirli haberde, Kanadalıların büyük çoğunluğunun risk hakkında hiçbir fikri olmadığı kaydedildi.

2020 ’de içki kaynaklı 7 bin kanser vakası saptandı

Kanada Madde Başvuru Araştırmaları Enstitüsüne tarafından, Kanadalı içicilerin sadece yüzde 25'inin alkollü içkinin kansere neden olabileceğini bildiğine işaret edilen haberde, benzer verilere göre ülkede yalnızca 2020'de alkollü alkol kaynaklı 7 bin yeni kanser vakası saptandığına dikkat çekildi.

Haberde görüşlerine başvurulan Oshawa'daki Durham Bölgesel Kanser Merkezi onkologlarından Dr. Fawaad ??Iqbal, içki satışlarının Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana arttığını, bunun kanser vakalarında yaklaşan küresel artma endişelerini tetiklediğini kaydetti.

İçki içmenin çok normalleştirildiğini, bir rahatlama ve ödül şekli olarak kullanıldığını ifade eden Dr. Iqbal, "Kovid-19 salgını sona erecek, evet dürüst lakin kanser devam edecek ve insanlar daha artı içtiği için daha artı kanser olacak" değerlendirmesini yaptı.

- "Balık oltasının üstünde bile kanser uyarısı var"

Çocuklarına balık tutmaları için oltalar aldığını anlatan Dr. Iqbal, "Bu oltaların üstünde bile kansere niçin olabileceğini andıran uyarı etiketleri var. Ancak bitmiş yer alan ve birinci seviye bir kanserojen olan alkolün üstünde özel bir uyarı yok." uyarısında bulundu.

Iqbal, Kanada Tabipler Birliği'ne, alkollü içeceklerin tüketiciyi kanser riskine karşı dobra dobra uyaran bir etiketleme için önerge taslağı hazırlayıp sunduğunu, bu konudaki düşüncelerini Ontario İçki Kuruluna, eyalet ve federal sağlık yetkilileri ile Başbakan Justin Trudeau ’ya ulaştırdığını bildirdi.

 Tek kullanım, imalatçı firmaların baskısıyla iptal edildi

öte taraftan içki şişelerinin üstüne kansere niçin olabileceğine dair dikkat etiketlerinin konulması uygulaması, Kanada ’da ilk olarak Yukon eyaletinde gerçekleştirildi.

Yukon ’da 2017 yılında ahali sağlığı araştırmacıları ve Yukon hükümeti işbirliği ile Whitehorse kentindeki resmi içki dükkanında tüm içki kaplarına kanser dikkat etiketleri yapıştırıldı.

Ülkedeki tek gerçekte kanser etiketleri, yapıştırıldıktan bir aydan kısa bir süre sonra içki üreticisi firmaların baskısı sonucu kaldırıldı.

Içki endüstrisi, Kanada ekonomisinde yaklaşık 1,5 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip.

AA

'İçki şişelerine 'kanser uyarısı' konulsun', başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum