İETT otobüsleri son 3 ayda 16 kazaya karıştı uzman isim nedenini açıkladı
İETT otobüsleri son 3 ayda 16 kazaya karıştı uzman isim nedenini açıkladı, İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) tabi İETT'nin işlettiği otobüsler son 3 ayda 16 kazaya karıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) tabi İETT'nin işlettiği otobüsler son 3 ayda 16 kazaya karıştı. Milletlerarası Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe son günlerde gündemde olan otobüs kazalarına bakıldığında, kazaların sebebinin "şoför davranışı" gibi görüldüğünü söyledi.
İETT otobüslerinin karıştığı kazalarda bir takım yolcular yaralanırken, otobüslerde de hasar oluştu.
Son aylarda kazaların artması, otobüslerin bakımların vaktinde yapılmadığı, şoförlerin pozitif mesai yaptığı, otobüs filosunun yenilenmediği iddialarını gündeme getirdi.
Bütün Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Hizmet-İş) Sendikası İstanbul İETT 3 No ’lu Şube Başkanı Mustafa İluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otobüs kazalarının, otobüslerin bakımlarının uyumlu yapılmaması ve hava şartlarından kaynaklandığını söyledi.
Bakımları özel firmalara verilmiş
Otobüslerin bakımlarının geçmiş dönemdeki kadar bereketli olmadığını öne süren İluk, "İETT'nin, bakımları, kendisinin yaptığı dönemde daha bereketli, daha düzenliydi. Acilen otobüslerin bakımları özel firmalara veriliyor. Firmalar para kazanma amaçlı olduğu için bakımlar ahenkli yapılmıyor. Otobüslerin arızalanması, yanması söz konusu oluyor. İşin özü bu." diye konuştu.
Personel yetersizliği nedeniyle şoförlerin de yoğun mesai harcadığını anlatan İluk, "Yeni şoför alınması gerekiyor. Şoförlerin alıştırma ve dinlenme saatleri ayarlanmalıdır. Böyle olursa sürücü arkadaşlar, daha dinlenmiş, daha bereketli çalışabilir." dedi.
"Fazla cüzi rakamlara çalıştığı için şoförlerin birçoğu işi bıraktı"
İBB Meclis Üyesi, Ulaşım ve Trafik Komite Başkanı Abdullah Özdemir de kazalarının sebeplerinin üç başlık aşağı toplanabileceğini açıklama ederek, bunları, personelin çok yoğun çalışması, otobüslerin bakım ve yenileme işlerinin düzenli yapılmaması ve otobüslerin yenilenmemesi biçiminde sıraladı.
Şoförlerin artı mesai yaptığını anlatan Özdemir, şu bilgileri paylaştı:
"İETT'nin kendi otobüsleriyle daha alçak taşeronları üzerinden vermiş olduğu bir sistem var. Yaklaşık 1000 otobüs bu şekilde işliyor. İETT'nin 3 bin otobüsü var. 2 bin tanesini bizzat kadrolu şoförleri sürüyor, 1000 tanesini de taşeronda çalışan şoförler sürüyor. Bu taşeronlar üzerindeki şoförlerin aldığı maaş 4 bin lira. Fazla cüzi rakamlara çalıştığı için şoförlerin birçoğu işi bıraktı. Geri kalan arkadaşlar da oradaki açığı kapatmak adına artı mesai yapıyor. İnsani mesai saatlerinin üzerinde kastetmek zorunda kalıyorlar."
Otobüslerin bakımlarının ahenkli yapılmadığını iddia eden Özdemir, orijinal parça yerine protez parça kullanıldığı yönünde şikayetler bulunduğunu ve bunların da kazaların nedenleri aralarında olabileceğini söyledi.
"Otobüsler yenilenmedi"
Özdemir, İstanbul'da 2,5 yıldır otobüslerin yenilenmediğini belirterek, şunları kaydetti:
"AK Parti döneminde biz 2013-2018 yılları arasında takvim sıradan 400 otobüs alıyorduk ve bunların hepsini öz kaynakla alıyorduk. 2 bin 250 otobüsümüzü yeniledik bu dönemde. Yüzde 75'ini yeniledik. Avrupa'nın en genç filosuna sahip olmuştuk ama 2,5 yıldır bir tane dahi otobüs filoya katılmadı. Yananlar vesaire olanlar filodan çıktı. Otobüs sayısı azaldı. Öz kaynakla otobüs alınırken CHP, 'Cumhurbaşkanlığı onayı', 'dış borç' vesaire gibi bahanelerle konuyu başka tarafa çekmeye çalışıyor."
Özdemir, şoförlerinin maaşlarının artırılması, şartlarının iyileştirilmesi, otobüslerin bakım ve yenileme ihalelerinin liyakate kadar firmalara verilmesi ve otobüslerin yenilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Takâtsizlik, hız, takometre
Uluslararası Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe ise son günlerde gündemde olan otobüs kazalarına bakıldığında, kazaların sebebinin "sürücü davranışı" gibi görüldüğünü açıklama ederek, şunları kaydetti:
"Biz 2018'den beri bir sürü otobüs kazasını inceliyoruz. Sürücü yorgunluğundan, hızölçer ve hızdan diğer bir üçgen bulamıyoruz. Bitkinlik, hız, hızölçer... Alıştırma ve dinlenme saatini planla, yorgunluğu tasarı et, sürat limitini kurgula, denetimini artır. Bakım ve araçta elektronik olarak bir zarar, kaza yapmaya sebebiyet verecek bir problem var mı? Bunu bul, kazalar çözülür."
Otobüs kazalarının 2018'den sonradan artmaya başladığına dikkati çeken İntepe, "Bir elektronik manipülasyon var mıdır? Yani sürücünün 'Bu sistem bizde olmasa da olur, bunu kapat. Bunu devre dışı bıraktır. Otomatik fren sistemini kaldır' gibi denetimi yönetemezseniz ve bunu yalnızca sürücüye bırakırsanız, şoför kendi konforunu bozuyormuş gibi düşünen elektronik sistemleri devre dışı bırakır. Bu derece bıraktığın elektronik sistem diğer bir şeyi bozar. Başka bir şeyi bozarsan fren ihtiyacın olduğunda frene basarsın, 'aracın durmuyor' dersin ama sen takip mesafeni tasarı etmemişsin, kuru zemine kadar, ıslak zemine kadar planlamamışsın. En sol şeritte gidiyorsun insanlar otobüsüyle... Hiç kusura bakma bu kaza zaruri." değerlendirmesinde bulundu.
Otobüslerde şoförlerin güvenlik kemeri takması gerektiğini vurgulayan İntepe, her kazanın sürücü sebepli olmadığını, davranış odaklı sürüş yapılmadığı, yönetimsel bir karar alınmadığı ve mesleği araba kullanma olan insana profesyonel bir dokunuş yapılmadığı takdirde kazanın zaruri olduğunu anlattı.
İntepe, kentteki toplu taşıma araçlarının yenilenmesinden ziyade doğru bakıma ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.
Son aylarda yaşanan otobüs kazaları
Son 3 ayda basına yansıyan bir takım İETT otobüslerinin karıştığı kazalar şu şekilde:
1 Ekim'de Avcılar'da bariyerlere çarpan 146 numaralı Bakırköy-Boğazköy hattında çalışan İETT'ye alt 34 GA 8529 plakalı otobüsteki yolculardan 1'i ağır 4 kişi yaralandı.
7 Ekim'de Fatih'te Halk Caddesi üzerinden Aksaray istikametine dışarı giden iki İETT otobüsünün çarpışması sonucu iki gezgin yaralandı.
16 Ekim'de Kağıthane'de kontrolden çıkan İETT otobüsü, durağa çarptı.
20 Ekim'de Bayrampaşa'da İETT otobüsüyle bir otomobilin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı.
20 Ekim'de Ataşehir'de seyir halinde olan İETT otobüsü ile motosikletin çarpışması sonucu yaralanan olmazken, motosiklette ve otobüsün ön camında zarar oluştu.
28 Ekim'de Kağıthane'de İETT otobüsü otomobilin çarpışması sonucu 1 birey yaralandı.
1 Kasım'da Kartal ’da İETT otobüsünün karıştığı kazada 2 polis yaralandı.
19 Kasım'da Üsküdar'da iki İETT otobüsünün çarpışması sonucu 1 birey yaralandı.
3 Aralık'ta Sancaktepe TEM otoyolunda kamyon ile İETT otobüsünün çarpıştığı kazada, 4 kişi yaralandı.
8 Aralık'ta İkitelli İETT Garajı'nda İETT otobüsü ile İBB'ye ait hafif ticari hizmet aracının çarpışması sonucu 2 birey yaralandı.
11 Aralık'ta Kadıköy D-100 kara yolunda İETT otobüsü ile otomobilin karıştığı kazada, 1 birey yaralandı.
12 Aralık'ta Pendik'te Ankara Caddesi'nde araba ile İETT otobüsünün karıştığı kazada 2 kişi yaralandı.
6 Ocak'ta Eyüpsultan'da kontrolden meydana çıkan İETT otobüsünün durağa çarpması sonucu 3 birey yaralandı.
7 Ocak'ta Sarıyer'de ticari taksi ile İETT otobüsünün çarpışması sonucu 2 kişi yaralandı.
8 Ocak'ta Fatih'te Atatürk Bulvarı'nda seyreden bir İETT otobüsünün, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu, benzer yönde seyreden başka bir İETT otobüsüne çarptığı kazada 8 yolcu yaralandı.
8 Ocak'ta Fatih'te Beylerbeyi Caddesi'nden Eyüpsultan istikametine seyir halindeki İETT otobüsünün, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine önünde ilerleyen diğer bir İETT otobüsüne çarpması sonucu 5 kişi yaralandı.
İETT otobüsleri son 3 ayda 16 kazaya karıştı uzman isim nedenini açıkladı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.
FACEBOOK YORUMLAR