Kazakistan'da stratejik tesisler KGAÖ'nün kontrolüne geçti

Kazakistan'da stratejik tesisler KGAÖ'nün kontrolüne geçti, Kazakistan Devlet Başkanlığı, şiddete dökülen zam eylemlerinden sonra kararlılık sağlandığını duyurdu.

Kazakistan'da stratejik tesisler KGAÖ'nün kontrolüne geçti
10 Ocak 2022 - 01:43
Kazakistan'da stratejik tesisler KGAÖ'nün kontrolüne geçti, Kazakistan Devlet Başkanlığı, şiddete dökülen zam eylemlerinden sonra kararlılık sağlandığını duyurdu. Açıklamada, stratejik tesislerin Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) kontrolünde olduğu belirtildi. Örgüt büyük ölçüde Rusya'nın öncülüğünde faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Akaryakıt zammına karşısında protestoların şiddete döküldüğü Kazakistan'daki gerilim, Kolektif Emniyet Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) Devlet Başkanı Kasım Eli Açık Tokayev'in çağrısıyla uzlaştırma güçlerini göndermesi sonrası yatışmış görünüyor. Kazakistan Devlet Başkanlığı'ndan son duruma ilişkin bugün yapılan açıklamada, 'stratejik tesislerin KGAÖ koruması altına alındığı' ve arasında 'çok sayıda yabancının bulunduğu' 5 bin 800 kişinin tutuklandığı belirtildi.

Doğal kaynak zengini Kazakistan'da yılbaşından itibaren mazot fiyatlarında tavan fiyatın kaldırılması ve zam yapılması sonrası ülkenin batısında başlayan protestolar yayılmıştı. Eylemler, hükümetin görevden alınmasına, zammın geri çekilmesine ve bir takım kentlerde OHAL duyuru edilmesine rağmen sürmüş; sosyal medyada sıradan halkın yanı sıra silah taşıyan şahısların de sokakta olduğu görüntüler paylaşılmıştı. 

Gerilimden 'yurt dışarıda eğitim almış silahlı çeteleri' sorumluluk sahibi tutan hükümet ise KGAÖ'den barış gücü göndermesini talep etmişti. Eylemler sırasında bir takım protestocuların yanı sıra en düşük ikisinin başı kesilen 16 güvenlik görevlisi öldürülmüştü. Devlet Başkanı Kasım Eli Açık Tokayev'in dün protestoculara aleyhinde 'vur emri' verdiği açıklanırken, eski Ulusal Emniyet Komitesi başkanı Karim Masimov da ihanet suçlamasıyla gözaltına alındı.

Kazakistan Devlet Başkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamadaysa, 'ülkenin bütün bölgelerindeki durumun teftiş altında olduğu' belirtildi. Açıklamada, 5 bin 800 kişinin tutuklandığı, bu kişiler aralarında 'kayda değerinde sayıda tanıdık olmayan ülke vatandaşının bulunduğu' aktarıldı. Kazakistan Devlet Başkanlığı, 'bir dizi stratejik tesisin KGAÖ güçlerinin korumasına verildiğini' de açıkladı. Bu tesislerin neresi olduğuna dair bilgi verilmedi.

Kazakistan'da stratejik tesisler KGAÖ'nün kontrolüne geçti, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum