Kıbrıs Türk halkının özgür lideri Dr. Fazıl Ufak anılıyor haberi
Kıbrıs Türk halkının özgür lideri Dr.
Türk halkının varoluş ve bağımsızlık mücadelesi lideri Dr. Fazıl Minik, hayatını Kıbrıs meselesi ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine adadı, bu uğurda büyük fedakarlıklarda bulundu.
Minik, 14 Mart 1906'da Lefkoşa'da dünyaya geldi, ilkokula Lefkoşa Sarayönü Mektebinde 1912'de başladı.
İstanbul Tıp Fakültesinde 1926'da üniversite eğitimine başlayan Ufak, 1934'te İsviçre'deki Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim hayatını tamamladı.
Ufak, 1937'de Kıbrıs'a doktor olarak dönerken İsviçre'deyken tedarik ettiği tıbbi malzemelerle hastaları muayeneye başladı ve her cuma gereksinim sahipleri kişileri bedava tedavi etti.
Demokrat kişiliğiyle ön plana çıkan Küçük, ilaç almaya gücü yetmeyen hastalarına laboratuvarında ilaçlar hazırladı, diğer ilaçların ücretini kendi ödedi.
Dr. Ufak, Kıbrıs Türk halkının sorunlarına aleyhinde tekrar tekrar alaka gösterdi ve işi dışındaki bütün vaktini Kıbrıs Türk halkının daha iyi şartlarda ve egemen yaşaması için mücadeleye harcadı.
Süheyla Küçük ile 1946'da evlenen Küçük, bir kız ve bir erkek almak üzere 2 çocuk sahibi oldu.
Dr. Fazıl Küçük'ün, Ada'ya dönüşü her ne değin 1937'de olsa da etkin siyasi hayata atılmasının temeli 1930'lara dayanıyor.
Minik, siyasi yaşamına 1930'ların başlarında üniversite öğrencisiyken Türk Maarifinin İngiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar edenlere aleyhinde çaba ederek başladı.
Kıbrıs'ta Türklerin sesini duyurabileceği bir gazete ihtiyacını hisseden Minik, İngiliz Sömürge İdaresinden aldığı yayınlama izniyle 14 Mart 1942'de Halkın Sesi gazetesini çıkarmaya başladı.
Minik, gazetedeki yazılarında öncelikli olarak toplumsal konulara tartı verirken, Evkaf İdaresi ile Türk okullarının yönetiminin Kıbrıslı Türklere devredilmesi için uğraş verdi.
21 Mart 1943'te Lefkoşa Belediye Meclis üyesi olarak seçilen ve 6 sene her tarafında bu görevi yürüten Ufak, aynı yıl oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumunun kurucuları aralarında yer aldı.
Küçük, 23 Nisan 1944'te Kıbrıs Ulusal Türk Irk Partisini (KMTHK) kurdu ve parti başkanlığını üstlendi. Ufak'ün parti programındaki belli başlı hedeflerden biri de Ada'nın Yunanistan'a ilhakını (ENOSİS) önlemekti.
1954 sonrası Kıbrıs uluslararası arenada alaka çeken bir konu haline gelirken Dr. Minik, İngilizler ve Rumların ENOSİS taleplerine karşısında mücadelesini hızlandırdı. 15 Ağustos 1955'te, partisinin ismi kongre kararı ile "Kıbrıs Türk'tür Partisi" şeklinde değiştirilmişti.
Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955'te, Kıbrıs'taki Türk halkını değil edip Ada'yı Yunanistan'a bağlantı kurmak amacıyla kurulan terör örgütü EOKA'nın Kıbrıs'ta eylemlerini başlatmasının ardından başta Kıbrıs Türk Mukavemet Birliğini, daha sonra da Eylül 1955'te "Volkan" adlı gizli örgütü kurdu.
Ufak, Kıbrıslı Türkleri, emekçi birlikleri, çiftçiler birliği, esnaf odaları, kooperatifler, gençlik teşkilatları kurmaları konusunda örgütledi, 1958'de kurulan Türk Mukavemet Teşkilatında (TMT) "Ağrı" kod adıyla en üstteki rütbede görev aldı.
Mücadelenin en zor günleri olan 1958'de Türkiye'ye dışarı giden Ufak, Kıbrıs ile ilgili Türkiye'nin her tarafında düzenlenen büyük mitinglerde Kıbrıs Türklerinin davasını müdafaa eden konuşmalar yaptı ve mücadelenin Türkiye'de benimsenmesinde etkili oldu.
Küçük, 11 Şubat 1959'da İsviçre'nin Zürih kentinde Türk ve Yunan dışişleri bakanları aralarında varılan anlaşma üzerine, Londra'da 17 Şubat 1959'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etti ve 19 Şubat 1959'da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşmalarını imzaladı.
16 Ağustos 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığına Kıbrıs Rum halkı namına Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu III. Makarios, Cumhurbaşkanı Yardımcılığına da Kıbrıs Türk halkı adına Küçük getirildi.
Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklere karşı saldırılarının başlaması üzerine 21 Aralık 1963'te on binlerce Türk, göçmen durumuna düştü ve yüzlerce Türk de çoluk çocuk, genç ihtiyar, kadın erkek demeden hunharca katledildi.
Küçük, 1963'teki toplumlar arası çatışmalardan daha sonra oluşturulan Genel Komitenin başkanı oldu ve 28 Aralık 1967'de kurulan "Geçici Kıbrıs Türk Yönetiminin" Başkanlığına getirildi.
Fazıl Ufak, o dönem kayıtlı bölgelerde sıkışan Kıbrıs Türk halkının esas vatana bağlılığını vurgulayarak halkının ulusal mücadeleye direncinin kuvvetlenmesi için çabaladı.
Minik, 18 Şubat 1973'te Cumhurbaşkanı yardımcılığından ayrılarak yerini Rauf R. Denktaş'a bıraktı. Ama gazetesindeki mücadeleyi sürdürerek Halkın Sesi'ni Kıbrıs Türkü'nün davasına sancak yapmaya devam etti. Siyaset hayatını sürdürdü. Halkın haklı taleplerini savunmaktan geri kalmadı. Dr. Minik, 1980'li yılların başında yakalandığı hastalık günlerinde de yazılarını aralıklarla sürdürdü.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) 1983'te kurulmasını büyük sevinçle tedarik eden Minik, ölümünden önce verdiği son demeçte de hastalığının geçtiğini, KKTC'nin kurulmasını görmesiyle hayata her tarafta kavuştuğunu söyledi.
Ufak, 15 Ocak 1984'te 78 yaşında Londra'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Ufak'ün naaşı, 23 Ocak 1984'te Lefkoşa Anıttepe'de defnedildi.
Küçük'ün eşi Süheyla Minik ise 8 Haziran 2020'de yaşamını yitirdi.
Lefkoşa Anıttepe'deki kabri başında, yarın Dr. Fazıl Ufak'ü anma töreni düzenlenecek.
FACEBOOK YORUMLAR