Omicron başka koldan geldi! Pandemide sona gelinmedi haberi

Omicron başka koldan geldi! Pandemide sona gelinmedi, Gündem Haberleri.

Omicron başka koldan geldi! Pandemide sona gelinmedi haberi
30 Ocak 2022 - 16:14
Omicron başka koldan geldi! Pandemide sona gelinmedi, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

BİLKENT Üniversitesi Milli Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nden (UNAM) Sentetik Biyoloji Uzmanı Doç. Dr. Urartu Şeker, Omicron varyantının sanıldığı gibi Delta'dan evrimleşmediğini, keza diğer bir koldan geldiği yönündeki kanıtların daha kuvvetli olduğunu söyledi.

Urartu Şeker "Omicron Delta'dan mutasyona uğrayıp ortaya çıkmış bir varyant yok. Doğrusu Wuhan'daki orijinal virüsten sonradan birincil ortaya meydana çıkan 'Alfa' varyantı gibi düşünebiliriz. Bir sonraki adımının ne olacağını doğrusu bilemiyoruz. Yani yeni bir varyant oluşacak mı? Fazla yüksek olanak. Ama pandeminin sonunu Omicron varyantı getirecek çağırmak için hala çok erken. Bireysel önlemler ve aşılama hala çok manâlı" dedi. 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı ve Bilkent Üniversitesi Milli Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Urartu Şeker, Omicron ile pandeminin sonu gelmiş gibi muamele etmek için henüz erken olduğunu, kişisel önlemlere uyarı etmeye devam ederek muhtemel olduğunca virüsle enfekte olmaktan sakınmak gerektiğini söyledi. Omicron'un sanıldığı gibi virüsün birincil mutasyonlarından Alfa ya da Delta varyantı ile aynı koldan gelmediğinin gösterildiğini de söyleyen Doç. Dr. Şeker, bu nedenle Omicron'a alt yeni bir varyant ortaya çıkmasının fazla yüksek bir olanak olduğuna işaret etti. Yeni ortaya çıkacak varyantın sonuçlarının da iyi mi kötü mü olacağının, çoktan kestirilemeyeceğini söyledi.  

Alfa Beta ve Delta aynı soydan geliyordu
Doç. Dr. Şeker, "Omicron varyantının çıkışına baktığımız zaman gördüğümüz şey şu: Normalde virüsün geriye doğru dönük evrimine bakıyoruz, çalışmalarda gösterilen şey, virüs ne dek çok pasajlanırsa yani bulaşma alanından diğer bulaşma alanlarına ne değin çok geçme imkanı bulursa, pek öbür mutasyonlar geçiriyor biyoloji ile ilgili mekanizmaları uyarınca. Bu şekilde, ilk olarak Alfa varyantı çıkmıştı İngiltere'de. Bu belirlendikten sonradan virüsün bulaşıcılığı daha da arttı. Önce Beta (Güney Afrika'da) ve ardından Delta (Hindistan) ortaya çıktı. Bunlarda acayip olan şey, bir şekilde bunlar (genetik cet olarak) birbirleriyle bağlantılıydı. Aynı soydan geliyor gibi gözüküyorlardı. Benzer soydan geliyor çağrıda bulunmak, benzer bireyler arasında, A bireyinden B, C bireyine geçtikçe öbür ayrı mutasyonlar süreç içerisinde birikmiş" dedi.

Çok farklı mutasyonlar var
Ancak en son rapor edilen ve tüm dünyada yayılan Omicron varyantındaki durumun çok daha ayrı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şeker, şu bilgileri vererek sözlerini sürdürdü: "Bu açıdan Omicron'da ayrı bir koşul olduğunu görüyoruz. Alfa, Beta, Delta ve hatta Gama (Brezilya varyantı) fazla yakın akrabayken; Omicron nispeten birazcık daha uzakta bir akraba gibi görünüyor. Buradaki teorilerden bir her birine, Omicron'un fiilen aşısız bir birey üzerinde hatta olasılıkla immünolojik olarak bazı sıkıntıları olan bir bireyde çoğaldığı, şayet de buradan da bir hayvan rezervuarına gidip oradan her tarafta bulaştığı ihtimali. Çünkü Omicron üzerindeki mutasyonların bir kısmı, daha önceki varyantlarda yok. Daha önceki varyantlarda mutasyon sayısı fazla daha az, hem Omicron üstünde diğerlerinde olmayan fazla öbür mutasyonlar var. Bu da bu görüşü açıkçası güçlendiriyor"

Bir sonraki adımını kestiremeyiz
Omicron'un Delta'dan evrimleşmediği ve keza bir koldan geldiği için bir sonraki adımının ne olacağının bilinmediğini söyleyen Doç. Dr. Şeker, bu nedenle bir sonraki adımda "Daha da kuvvetsiz bir varyant ortaya çıkacak" şeklinde bir beklenti oluşması için şu lahza erken olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı: "Ne olacağını bilmiyoruz. Omicron'u Wuhan'ın Alfa'sı gibi düşünebiliriz doğrusu. Ondan sonra yeni bir mutasyon oluşur mu? çok büyük ihtimalle oluşacak. Çünkü bulaşı durdurmadığımız sürece varyant oluşumunu engellemenin bir yolu değil. Oluşan varyantların sonucu nasıl olacak? Onu da şu lahza bilmiyoruz. bu nedenle Omicron bu pandeminin sonunu getirecek seslenmek için hala çok erken. Omicron ile ilgili gösterilen iyi datalardan bir parça başına de akciğer hücrelerini enfekte edemediği ile ilgili. Lakin çok seri yayıldığını biliyoruz. Çok süratli enfeksiyon yaratıyor. Bu da virüs için bazı avantajlar yaratıyor. O yüzden de olasılıkla devam edecek bir süreç olacak. Yeni bir varyant çıkmayacak anlamına gelmiyor. Tersine hemen o kadar çok önlemin gevşetilmesi ile beraber özellikle egzersiz hayatının devamlılığı, eğitimin sürekliliğinin sağlanması için, bundan başka insanların psikolojik olarak pandeminin yükünü kaldıramayacak duruma gelmeleri eklendiğinde kişisel önlemlere daha az uyarı eder olduk. Bu da olur ya de kliniği bakımından çok daha fena sonuçlara neden olan yeni bir varyant gelme riskini de doğuruyor. O yüzden risk almadan, maske, uzaklık ve aşılanmaya uyarı ederek yaşamı sürdürmek gerekiyor. Keza yalnızca biz değil bütün dünyada bununla ilgili politika oluşturulması, aşılanma oranının tüm nüfusta bir lahza önce yüzde 70-80'lere çıkarılması gerekiyor."

Omicron başka koldan geldi! Pandemide sona gelinmedi, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum