Regaib Kandili hangi gün 2022 Regaib Kandili nedir Diyanet neler yapılır? haberi
Regaib Kandili hangi gün 2022 Regaib Kandili nedir Diyanet neler yapılır?, Gündem Haberleri.
Mübarek 3 aylar yarın Recep ayı ile başlıyor. Recep ayı içinde olan ve 2022 yılının ilk kandili olan Regaib Kandili 3 Şubat Perşembe günü kavrama edilecek. Özlem Duymak, meyletmek anlamlarına gelen Regâib Kandilinde neler yapılır, nasıl ibadet edilir?
Diyanet dini günler takvimine göre yılın birincil kandili olan Regaib Kandili 3 Şubat Perşembe günü sezgi edilecek. Özlem Duymak, eğilim göstermek anlamına gelen Regaib Kandili Recep ayı içinde olan birincil kandildir, Recep ayı içinde olan diğer kandil ise Miraç Kandilidir. Peki Regaib Kandilinde neler yapılır, oruç tutmak gerekir mi, Regaib Kandili ibadetleri nelerdir?
Regaib ne seslenmek: Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime tarafından Recep ayındaki birincil perşembeyi cumaya bağlayan gece. Kökü "özlem duymak, meyletmek" anlamlarına gelen regâib sözcüğü Kur'an'da geçmez.
Recep ayının ilk cuma gecesine eşit gelen Regaip kandilinin öncesinde yani Perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını nasihat etmişlerdir. Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutulacağı gibi sadece Cuma günü tutulmasını yerinde görenler de vardır.
Mahmud Sami Ramazanoğlu (k.s.) "Dualar ve Zikirler" kitabında: "Leyle-i Regâip ’cilt evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan daha sonra iki rek ’atta bir selâm tahsis etmek üzere oniki rek ’at beyhude namaz kılınacaktır." buyurmuşlardır.
Kur'ân-ı Kerîm okumak: Allah dostları Regaip gecesinde bolca Kur'ân-ı Kerîm okunmasını öğüt buyurmuşlardır.
İbni Mes ’ûd radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine kadar, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kim Kur ’ân-ı Kerîm ’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü ’l-Kur ’ân 16)
İbni Abbâs radıyallahu anhümâ ’dan söylenti edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kalbinde Kur ’an ’dan bir arz bulunmayan kimse mahvolmuş konut gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü ’l-Kur ’ân 18)
Tevbe istiğfâr etmek: Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279)
Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: Efendimiz: “Ben, günde yüz kez istiğfâr ederim...” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.
Müslim ’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Resûlullâh ’a -sallâllâhu aleyhi ve sellem- (Mîrâç ’ta) üç şey verildi: Beş süre namaz, Bakara sûresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi...” (Müslim, Îman, 279)
Dua etmek: Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda katılmak zamanlarıdır.
Ayet-i kerîmede buyrulur:
“(Ey Rasûlüm!) De oysa: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye layık versin?..” (el-Furkân, 77)
Yeniden rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.
Bir defasında Resûl-i Ekrem Efendimiz, sahâbîlerden birinin Allâh ’a hamd ve Resûlü ’ne salevât getirerek duâya başladığını gördüğünde, onu takdîr ederek:
“–Ey namaz kılan zât! Duâ et, (duâna hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duân kabûl olunur.” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 64/3476)
Salavat getirmek: Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Hem hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.
Ayet-i kerîmede buyrulur:
“şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber ’e bolca salât ederler. Ey müminler! Siz de O ’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)
Übey bin Kâb -radıyallâhu anh- diyor oysa:
“Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz ’e:
«– Yâ Rasûlallâh! Ben sana çok salavât-ı şerîfe getiriyorum. Acaba bunu ne değin yapmam gerekir?» diye sordum.
«– Dilediğin kadar yap.» buyurdu.
«– Duâlarımın dörtte birini salavât-ı şerîfeye ayırsam yerinde olur mu?» diye sordum.
«– Dilediğin kadarını ayır. Ama daha fazla yaparsan senin için bahtı açık olur.» buyurdu.
«– Öyleyse duâmın yarısını salavât-ı şerîfeye ayırayım.» dedim.
«– Dilediğin değin yap. Fakat daha pozitif yaparsan senin için uğurlu olur.» buyurdu.
Ben yine:
«– Şu hâlde üçte ikisi yeter mi?» diye sordum.
«– İstediğin kadar. Lakin artırırsan senin için iyi olur.» buyurdu.
«– Öyleyse duâya ayırdığım zamanın hepsinde sana salavât-ı şerîfe getirsem nasıl olur?» deyince:
«– O takdirde Allâh bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını bağışlar.» buyurdu.” (Tirmizî, Kıyâmet, 23)
Sadaka tahsis etmek: Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi öyle fazla tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh ’a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.
Zira Cenâb-ı Adalet şöyle buyurmuştur:
“Allah yolunda infâk edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. dahası ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195)
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zengin-fakir her mü ’küçük infâka özendirme eder; bir hurmadan diğer bir şeyi olmayan için; “Yarım hurmayla da olsa cehennem ateşinden korunun, onu da bulamazsanız hoş ve hoş bir söz ile korunun.” buyururdu. (Buhârî, Edeb, 34)
Hamd ve şükür etmeli: Bu mübârek gecelerde Rabbimize çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.
Âyet-i kerîmede “Sonsuz ve daima diri olan Allah ’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et!...” (Furkân sûresi, 58) buyrulmaktadır.
Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Meşrû işlere Allah ’a hamd ile başlanmazsa hayır ve bereketi kesilir.” (İbn-i Mâce, Nikâh, 19; Ebû Dâvud, Edeb, 18)
“Şükür, îmânın yarısıdır...” (Süyûtî, el-Câmiu ’s-Sağîr, I, 107)
“Cenâb-ı Hakk ’ın nîmetlerine hamd ü senâ, insanı nîmetin zevâlinden emîn kılar.” (Suyûtî, el-Câmiu ’s-Sağir, no: 3836)
“Allah ’a hamdetmek şükrün başıdır. Allah ’a hamdetmeyen bir kul O ’na şükür etmemiştir.” (Suyûtî, el-Câmiu ’s-Sağir, no: 3835)
Allah'ı bol miktarda zikretmeli: Mübârek gecelerde Rabbimizi zikretmeye daha fazla tartı verilmelidir.
Âyet-i kerîmede buyrulur: “Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabahleyin-akşam Rabbini lahza. Gâfillerden olma!” (el- A ’râf, 205)
“Rabbinin ismini zikret ve tüm varlığınla O ’na yönel.” (el-Müzzemmil, 8)
“…Allâh ’ı zikretmek, şüphesiz en büyük (ibâdet) ’tir…” (el-Ankebût, 45)
Allâh Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:
“Allâh ’ı sevmenin alâmeti, Allâh Teâlâ ’yı zikretmeyi sevmektir.” (Suyûtî, el-Câmiu ’s-Sağîr, II, 52)
“Yeryüzünde Allâh Allâh diyen biri var epeyce, kıyâmet kopmayacaktır.” (Müslim, Îmân, 234/148)
Regaib Kandili hangi gün 2022 Regaib Kandili nedir Diyanet neler yapılır?, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.
FACEBOOK YORUMLAR