Resmi Gazete'de yayınlandı: Genetiği değiştirilmiş ürünler hayvan yemi yapılacak

Resmi Gazete'de yayınlandı: Genetiği değiştirilmiş ürünler hayvan yemi yapılacak, Genetiği değişmiş bazı soya ile mısır çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.Tarım ve Orman Bakanlığınca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Dern.

Resmi Gazete'de yayınlandı: Genetiği değiştirilmiş ürünler hayvan yemi yapılacak
07 Ocak 2022 - 10:28
Resmi Gazete'de yayınlandı: Genetiği değiştirilmiş ürünler hayvan yemi yapılacak,

Genetiği değişmiş bazı soya ile mısır çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneğinin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş bazı soya ile mısır çeşitleri ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılması onaylandı.

Konuya ilişkin biyogüvenlik kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Bakanlık, Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin başvurusu üzerine, Bilimsel Tehlike Değer Biçme Komitesi ve Sosyoekonomik Değerleme Komitesince hazırlanan raporları değerlendirerek, modern biyoteknolojik yöntemlerle kapasitesi geliştirilmiş "Aspergillus oryzae" kullanılarak endüstriyel "proteaz/mukorpepsin" enziminin belirlenen hususlara uyulması şartıyla üretimine karar verdi.

Bakanlık, BESD-BİR'in başvurusu üzerine, komite kadar hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değişmiş 4114 mısır çeşidi ile genetiği değiştirilmiş bir soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasına onay verdi.

Genetiği değişmiş laf konusu ürünlerin yalnızca hayvan yemlerinde, yem ya da yem çiğ maddesi olarak kullanılması gerekiyor.

Kararların geçerlilik süresi 10 sene olarak belirlendi.

Kararlarla, bu ürünlere ilişkin "ayırt edici kimlik, geçerlilik süresi, ithalatta uygulanacak işlemler, başvuru amacı, tehlike yönetimi ve piyasa denetimi için zorunlu veriler, izleme, belgeleme ve etiketleme koşulları, ambalajlama, nakliye, muhafaza ve nakil kuralları, işleme, atık, bundan böyle arıtım ve yıkım koşulları, güvenlik ve acil durum tedbirleri, yıllık raporlamanın nasıl yapılacağı" başlıklarındaki hususlara uyulması zorunlu tutuldu.

Resmi Gazete'de yayınlandı: Genetiği değiştirilmiş ürünler hayvan yemi yapılacak, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum