Rus gazında yeni rota doğu haberi

Rus gazında yeni rota doğu, Gündem Haberleri.

Rus gazında yeni rota doğu haberi
20 Şubat 2022 - 03:57
Rus gazında yeni rota doğu, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Türkiye Gazetesi'nden Osman Sağırlı'nın haberine tarafından Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş gerilimi ile gözler enerjiye çevrildi. Gaz ihtiyacının yarısını Rusya ’dan bölge Avrupa ’yı bumerang etkisi korkusu sararken, Batı ’nın umudu İran ile görüşmelerde. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ’yı işgal etmeye hazır gibi göründüğü için keza AB hem de ABD göre durmadan “büyük” yaptırımlar konusunda uyarılıyor. Bu durumdan Rusya ’nın ekonomisini, en büyük bankalarının ve enerji sektörünün etkilenebileceği bertiliyor. Öyle fakat Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Moskova ’nın enerji şirketlerinin Batı yaptırımlarının hedefi olması durumunda arzı diğer pazarlara yönlendirmeye hazırlanmış olduğunu söyledi. Oysa enerji ihracatının nereye yönlendirileceği konusunda bilgi vermedi.

Batı ise Rusya ’nın misilleme olarak takriben yüzde 46,8 ’ini sağladığı AB gazını kesebileceği konusunda evhamlı. Malum Avrupa ’da gaz fiyatları ekim ayında rekorları gördü. Aralık ayında ise huzursuz edecek boyutlara ulaştı. Rus gazı çoğunlukla batıya gidiyor, ama doğuya yönelme bu fiyatları daha da artırabilir. Bu duruma dikkat çeken Siluanov “Herhangi bir ihracat kısıtlaması fiyatların yükselmesine niçin olur. Ve bu nesil kısıtlamalar uygulanacaksa, fiyatlardaki artışlar bu tür kısıtlamaları büyük ölçüde telafi etmelidir” dedi.

RUSYA PAKİSTAN İLE GÖRÜŞÜYOR

Rusya ’ya karşın herhangi bir yaptırım yalnızca Rus gazı ithalatı değil. Rusya aynı zamanda Avrupa ’nın kömür gibi katı yakıtlarının yüzde 46 ’sını ve ham petrolünün yüzde 26 ’sını tedarik ediyor. bu arada Putin ’in Pakistan ile bir gaz anlaşması yapmaya hazır olduğu belirtiliyor. Pakistan Başbakanı İmran Han önümüzdeki hafta Moskova ’da Putin ile bir araya gelecek. Pakistan ve Rusya arasında gaz içeren yeni bir boru hattı yapı etmek için bir anlaşma yapılması bekleniyor. İlk olarak 2015 yılında gündeme gelen, bir zamanlar Kuzey-Güney doğalgaz boru hattı olarak tanıdık Pakistan Cereyan Gaz Boru Hattı (PSGP), bir sınırı paylaşmadıkları için Rusya ’dan Pakistan ’a gaz taşıyamıyordu. 1.040 km (646 mil) uzunluğundaki proje, Rusya göre yapı edilmek üzere Pakistan hükûmeti göre geçici olarak sözleşme imzalanmıştı. Projenin takriben 2,5 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.

İRAN ALTERNATİFİ

Avrupa ’ya Rusya yerine İran ’dan petrol ve doğalgaz gönderilmesi gündemde. ABD-İran nükleer müzakerelerinde uzlaşma sağlanırsa, 6 ay içinde ilk petrol Avrupa ’ya ulaşabilir. Ancak İran alternatifi müzakerelerin olumlu sonuçlanmasına emrindeki. ABD ve İran, İran ’ın petrol ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırma ve Tahran ’ın nükleer programına kısıtlamaları her tarafta getirme konusunda diplomasiyi sürdürüyor. İran Dışişleri Bakanlığı, son müzakere turunun “kayda değer ilerleme” kaydettiğini, ancak bir takım kilit noktalarda farklılıklar olduğunu söyledi. Üstteki düzey bir ABD ’li yetkili ise “İran ’ın nükleer ilerlemelerinin hızı göz önüne alındığında, anlaşmaya varmak için sadece birkaç haftamız kaldı” dedi. Biden ’ın nükleer müzakerelerin başarılı olması hâlinde tüm yaptırımların kaldırılacağı sözünü vermesiyle birlikte, İran petrol ve doğalgazının da Avrupa ’ya ihracatı konuşulmaya başladı. Anlaşmanın uygulanmasından sonraki altı ila dokuz ay içinde gerçekçi bir şekilde 1,6 milyon varil İran çiğ petrolünün ve doğalgazının küresel arza eklenebileceği kaydedildi. ABD kaynakları, Rusya ’nın Avrupa ’ya gaz arzındaki yaptırım gücünü kırmak ve OPEC+ ittifakının küresel petrol arzını daha hızlı bir şekilde cesaretlendirmek için İran ’ın alternatif olabileceğini söylüyor.

Rus gazında yeni rota doğu, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum