Şimdi de Deltacron mutasyonu tehlikesi! DSÖ'den açıklama

Şimdi de Deltacron mutasyonu tehlikesi! DSÖ'den açıklama, Koronavirüs yeni mutantıyla korkutmaya devam ediyor.

Şimdi de Deltacron mutasyonu tehlikesi! DSÖ'den açıklama
10 Ocak 2022 - 10:46
Şimdi de Deltacron mutasyonu tehlikesi! DSÖ'den açıklama,

Koronavirüs yeni mutantıyla korkutmaya devam ediyor. Çabucak bulaşan Omicron Delta varyantıyla birleşerek Deltacron mutasyonunu oluşturdu.

Dünya'nın Omicron ile mücadelesi bütün sürat sürerken Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden yeni mutasyon iddiası ile çalkalanıyor. Rum bilim insanları Omikron ve Delta'yı birleştiren bir Kovid-19 mutasyonu keşfettiklerini öne sürerken DSÖ uzmanından tartışmalara son noktayı koyan bir açıklama geldi.

Dünyanın dört bir yanına yaşanan Omicron paniği sürerken Güney Kıbrıs'tan gelen Haber bilim dünyasının gündemine bomba gibi düştü.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) bir grup bilim insanı yeni bir Kovid-19 mutasyonu keşfettiklerini bahis etmiş, Kıbrıs Üniversitesi ’nde biyoloji ile ilgili bilimler profesörü olan Leondios Kostrikis, mutasyonu 'Deltacron' olarak adlandırmıştı.

Deltacron'un Delta ve Omikron varyantını birleşiminden oluştuğu görüşünde olan ekip bölgede 25 olgu belirlediklerini açıklamıştı. Fakat Güney Kıbrıs'ın bu iddiasına bilim dünyasından tepkiler gecikmedi.

Dünya Sağlık Durumu Örgütü'nde (DSÖ) çalışan enfeksiyon hastalıkları doktoru Dr Krutika Kuppalli, 'Deltacron hakiki değil' dedi.

Twitter hesabı üzerinden konu ile ilgili açıklamalarda yer alan Kuppalli şu ifadeleri kullandı;

Deltacron hakiki yok ve muhtemelen bu koşul sipariş verme artefaktından kaynaklanıyor. Ünlü çiftlere yaptığımız gibi bulaşıcı hastaşıkların isimlerini birleştirmeyelim.'

Küresel sıhhat uzmanı Dr Boghuma Kabisen Titanji de DSÖ uzmanı ile aynı görüşlere sahip.

'Şu anda mevcut olan bilgiler, delta ve omikron varyantlarının gerçek rekombinasyonunun tersine bir numunenin kontaminasyonuna işaret ediyor' diyen Titanji sözlerine şöyle devam etti;

'Endişelenmek ve kulağa Transformers filmlerindeki kötü adam gibi gelen varyant isimler uydurmak yerine yapabileceğimiz en iyi şey, aşıların herkes kadar erişilebilir olmasını sağlamak.'

Geçtiğimiz haftalarda Delta ve Omicron'un birleşiminden 'Delmicron' isimki bir varyantın ortaya çıktığı iddiası ortaya atılmış bu iddia Hintli yetkililer göre yalanlanmıştı.

Daha bulaşıcı ama daha hafif

öte yandan ilk bulgular Omicron'un Delta ve Wuhan versiyonlarına kıyasla daha bulaşıcı fakat daha hafif olduğu yönünde.

Omicron varyantının daha düşük şiddette seyretmesi keza bu varyantın özelliklerine, keza de aşı ve enfeksiyon tamamen gelişen bağışıklığa bağlanıyor.

Londra'daki Imperial College'da yapılan analizler, Omicron mutasyonlarının onu Delta varyantına tarafından daha hafif bir virüs haline getirdiğini gösteriyor.

Koronavirüse karşı hiçbir bağışıklık olmaması halinde, delta varyantına kıyasla Omicron varnatında hastanenin acele servisine başvurma ihtimali yüzde 11 daha az.

Fakat aşı ve enfeksiyon seviyesi yükseldiği için bu koşul artık daha eksik birey için geçerli.

Nüfus içinde gelişen bağışıklık durumu da gözetildiğinde, Omicron enfeksiyonu ile hastaneye yatma riski yüzde 25-30 düzeyinde azalırken, hastanede bir günden pozitif kalma riski de yüzde 40 düşüş gösteriyor.

Omicron'un laboratuvar incelemeleri, bu varyantın neden daha hafif olabileceğine dair veriler sunuyor.

Şimdi de Deltacron mutasyonu tehlikesi! DSÖ'den açıklama, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum