Türk SİHA'sı Ukrayna krizini karıştıracak! Akar'dan açıklama haberi

Türk SİHA'sı Ukrayna krizini karıştıracak! Akar'dan açıklama, Gündem Haberleri.

Türk SİHA'sı Ukrayna krizini karıştıracak! Akar'dan açıklama haberi
22 Ocak 2022 - 17:20
Türk SİHA'sı Ukrayna krizini karıştıracak! Akar'dan açıklama, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Ukrayna krizini değerlendiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye'nin SİHA satması konusunda Rusya'nın Türkiye'yi suçlaması sorularına "Ukrayna'nın bu sistemleri tedariki ve kullanması kendi tasarrufundadır. Dolayısıyla Türkiye ihraç etmiş olduğu bu sistemlerle ilgili suçlanamaz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Her türlü milletlerarası platformda Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin dostça yollarla, uluslararası hukuka uygun ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne hürmet çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

Akar, savunma ve strateji dergisi M5'e verdiği röportajda, Türkiye'nin ABD ve Rusya Federasyonu'yla ilişkileri ve Doğu Akdeniz konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-ABD ilişkileri ve Uzun Menzilli Alan Hava ve Füze Savunma Sistemi (S-400) tedarikine ilişkin soru üzerine Akar, iki ülke arasında karşılaşılan zorlukların o kadar çoğunun Türkiye'nin ulusal güvenliğine karşın konular olduğuna dikkati çekti.

Suriye'deki gelişmeler ile S-400 tedariki gibi hususlar sebebiyle ilişkilerin engebeli bir dönemden geçtiğini belirten Akar, şunları kaydetti:

"Ayrıca, ABD'nin FETÖ ve PKK/PYD-YPG terör örgütlerine yaklaşımı Türk kamuoyunda gelişen bir hassasiyete ve ABD'ye karşısında bir güvensizliğe neden olmaktadır. Askeri ilişkilerimizin sadece Suriye ve S-400 tedariki bağlamında değerlendirilmesinin kayda değer bir kusur olacağını düşünüyorum. ABD, bu konuları iki müttefike uygu şekilde çözmek yerine, ilişkilerimizi olumsuz etkilemesi kararlar almıştır. Biz, sorunların müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog aracılığıyla ele alınmasından yanayız."

 "S-400 tedariki seçim değil zorunluluktur"
Türkiye'nin ciddi bir hava ve füze tehdidi aşağı olduğunu belirten Bakan Akar, "S-400 tedariki tercih yok zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı çoğu girişime karşın NATO üyesi ülkelerden bu sistemlerin tedarikinin mümkün olmadığını hatırlattı.

 "Rusya, Suriye'de terör örgütü ile ilişkilerini bir koz olarak kullanmakta"
Rusya Federasyonu ve Suriye'deki duruma ilişkin soruya karşılık Akar, "Suriye'ye gelindiğinde Rusya Federasyonu'nun bir yana Astana formatında Türkiye ile meslek birliğini sürdürürken üstelik rejim ve terör örgütü ile meslek birliği içerisinde olduğunu görüyoruz. Rejimin uluslararası toplum nezdinde meşrulaştırılması ve Suriye'nin tekrar inşası konusunda Rusya Federasyonu'nun rejim ile meslek birliğini güçlendirdiği gözlemlenmektedir. Rusya Federasyonu, terör örgütü ile ilişkilerini bir koz olarak kullanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Akar, Türkiye'nin taahhütlerine emrindeki kalarak, bölgesel meselelerde, bilhassa Suriye ve Kafkaslar'da Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünün altını çizdi.

Ukrayna'ya satılan SİHA'lar
Bakan Akar, "Rusya'nın, Türkiye'nin Ukrayna ordusuna satışını gerçekleştirdiği SİHA'lara yönelik tepkisini ve bu tepkiler karşısındaki NATO müttefiklerinin tekrar Türkiye'yi yalnız bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da Türkiye'nin her zaman sorunların uluslararası hukuka uygun, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde ve diyalogla çözümünden yanlamasına olduğunu belirterek yanıtladı.

Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her türlü milletlerarası platformda da Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin dostça yollarla, milletlerarası hukuka uygun şekilde ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguluyoruz. Ülkemiz gerek Rusya Federasyonu lüzum Ukrayna ve gerekse müttefik ülkeler ile birçok alanda olduğu gibi savunma sanayi alanında da fazla değişik meslek birliği faaliyetleri yürütmektedir. Ukrayna'ya satılan SİHA'lar da bunlardan biri.

Ukrayna'nın bu sistemleri tedariki ve kullanması kendi tasarrufundadır. Dolayısıyla Türkiye ihraç etmiş olduğu bu sistemlerle ilgili suçlanamaz. Ukrayna'nın NATO'nun 'Geliştirilmiş Fırsatlar Ortaklığı' ülkesi olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna'nın savunma kapasitesinin artırılması 'NATO Bireysel Ortaklık Ülke Planı' maddelerinden birini oluşturmaktadır. Bir NATO ülkesi olarak Türkiye göre ikili ve NATO çerçevesinde Ukrayna'nın savunma kapasitesinin artırılmasına katkı maddesi sağlanmaktadır."

"Beklentimiz, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği desteği kesmesi"
Milli Savunma Bakanı Akar, terörle çaba ve ABD ’nin PKK/YPG ’ye verdiği desteğine ilişkin soruya da "Müttefiklerimizden beklentimiz, terörist ayrımı yapmadan tüm terör örgütleriyle çaba etmesi, bilhassa ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği desteği kesmesidir. ABD'den terör örgütü YPG ile iş birliği gerçekleştirmek yerine takriben 70 yıldır NATO üyesi ve müttefiki olan Türkiye ile iş birliği yapmasını bekliyoruz." sözleriyle yanıt verdi.

"Yunanistan'ın, NATO içerisindeki dayanışmaya hasar verdiği kanaatindeyim"
Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ve Yunanistan'ın bu süreçteki duruşuna ilişkin soru üstüne Akar, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ın bölgede barışma ve istikrara menfi etkide bulunacak ve iki ülke arasındaki olumlu atmosfere zarar verecek tek yanlı girişimlerden kaçınmasını bekliyoruz. Türkiye, NATO'nun Güneydoğu Avrupa kanadının terörizm ve göç dahil her türlü tehdide aleyhinde savunulmasında en ön safta yer almaktadır. Benzer cephede bulunan ve Türkiye'ye yardım vermesi gereken Yunanistan'ın, NATO içerisindeki dayanışmaya zarar verdiği kanaatindeyim."

Türk SİHA'sı Ukrayna krizini karıştıracak! Akar'dan açıklama, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum