Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkilerinin 30. yılı: Azerbaycan Büyükelçiliğinden kutlama mesajı haberi

Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkilerinin 30.

Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkilerinin 30. yılı: Azerbaycan Büyükelçiliğinden kutlama mesajı haberi
18 Şubat 2022 - 16:49
Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkilerinin 30. yılı: Azerbaycan Büyükelçiliğinden kutlama mesajı, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Kardeş ülke Azerbaycan ile diplomatik ilişkilerin 30. yılı kutlanıyor.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği, bir kutlama mesajı yayımladı. Mesajda, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin tarihinin asırlar öncesine dayandığı belirtilerek "Ayrı devletlere sahip olmasına karşın kuvvet zamanlarda öz kardeşini desteklemekten vazgeçmeyen halklarımızın bağlılığı yüzyılların sınavından geçmiştir. 1915'te Çanakkale'de kardeşleri ile beraber şehit olan Azerbaycanlı askerler, 1918'de Kafkas İslam Ordusunun egemen Azerbaycan Cumhuriyeti için canından geçen yiğitleri halklarımızın kalbinde ebedi olarak yaşamaktadırlar." değerlendirmesi yapıldı.

Bağımsızlığını her tarafta kazandığı 1991'de Azerbaycan'ı tanıyan ilk devletin Türkiye olduğu ve Bakü ile Ankara arasında 14 Ocak 1992'de diplomatik ilişkilerin kurulduğu hatırlatılan mesaja şöyle devam edildi:

- Ülkelerimiz aralarında diplomatik ilişkilerin kurulmasını takiben devletlerimiz ve halklarımızın ilişkileri bütün alanlarda hızlı bir yükselişle gelişmeye başlamıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir' ve Azerbaycan halkının Milli Lideri Haydar Aliyev'in 'Tek halk, iki devlet' fikirlerine dayanan Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, ikili ve uluslararası platformlarda en yüksek seviyesine ulaşarak dünyada eşi benzeri bulunmayan kardeşlik örneği sergilemektedir.

Türk halkının, bağımsızlığını kazandıktan daha sonra engebeli bir süreçten geçen ve topraklarının yüzde 20'si işgal edilen Azerbaycan'dan desteğini esirgemediğine şive yapılan mesajda, şunları kaydedildi:

- 27 Eylül 2020'de başlayan 44 jurnal Vatan Savaşı'nda da öz kardeşi ile dayanışma halinde olmuştur. Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan'ın 2021'de Azerbaycan'ın kültür başkenti Şuşa'da imzaladığı Şuşa Beyannamesi ile stratejik müttefikliğe evrilen Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin 30. sene dönümünün haklı bir gururla kutlandığı bu tarihte halklarımıza barıştırma, istikrar, huzur ve kardeşliğimizin daim olmasını diliyoruz.

Türkiye-Azerbaycan diplomatik ilişkilerinin 30. yılı: Azerbaycan Büyükelçiliğinden kutlama mesajı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum