Vatandaşlar için dev adım! Yeni düzenlemeler ile tüketici korunacak

Vatandaşlar için dev adım! Yeni düzenlemeler ile tüketici korunacak, Tüketici Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle gayrimenkul alım satım sözleşmelerinin noter huzurunda yapılması mecburiyeti getirilirken kat irtifakı kurulmadan gayrimenkul satışının yapılmasının önüne geçi.

Vatandaşlar için dev adım! Yeni düzenlemeler ile tüketici korunacak
18 Ocak 2022 - 22:53
Vatandaşlar için dev adım! Yeni düzenlemeler ile tüketici korunacak,

Tüketici Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle gayrimenkul alım satım sözleşmelerinin noter huzurunda yapılması mecburiyeti getirilirken kat irtifakı kurulmadan gayrimenkul satışının yapılmasının önüne geçilecek.

Tüketicilerin en çok şikayet ettiği alanlara ilişkin yeni düzenlemeler geliyor. Edinilen bilgilere kadar; AK Partinin hukukçu kurmayları ve Ticaret Bakanlığı, tüketicinin en fazla şikayet ettiği alanları belirledi ve bu konuda atılacak yeni adımları çalışmaya başladı. Bakanlığa yapılan başvurularda tüketicilerin en fazla abonelik sözleşmeleri, gayrimenkul alım satımları, devre mal-devre tatil sözleşmelerinden kaynaklanan sıkıntılar, vazgeçme hakkı ve taksitli satışlardaki şikayetleri gündeme getirdiği belirtildi. Bu alanlara ilişkin alıcı lehine yeni bir takım düzenlemeler yapılması kararlaştırıldı. Alıcı Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle ilgili gündeme gelen öneriler şöyle:

Taksitini ödeyemeyenlere rahat sağlanacak
Taksitli satış sözleşmelerinde belirli sürelerde tüketicinin taksitini ödeyemeyerek temerrüde düşmesine yönelik alıcı lehine adımlar atılacak. Tüketicinin temerrüde düşmesi zorlaştırılacak. Tüketici Kanunu'nda bulunan vazgeçme hakkına ilişkin tüketici lehine bazı kolaylıklar getirilecek. Vasıta kiralama sözleşmelerinin yanı sıra taksitli satış sözleşmelerinde tüketicinin sözünden dönme hakkına yönelik adımlar atılacak.

Gayrimenkul sözleşmeleri
Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde de alıcı lehine düzenlemeler yapılacak. Bu konuda tüketicilerden fazla sayıda şikayet geldiğini belirten AK Parti kaynakları yeni yapılacak düzenlemeyi, "İnşaat halindeyken yapılan satışlarda kötü niyetli müteahhitler bir daireyi birden fazla kişiye satabiliyor. Dolandırıcılık hadiseleri oluyor. Yeni yapılacak düzenleme ile satmak vaadi sözleşmelerinin noter huzurunda yapılmasını öngörüyoruz. Keza kat irtifakı kurulmadan satmak yapılamayacak. Noter huzurunda yapılan satmak vaadi sözleşmeleri esnasında tip o dairenin ipotekli mi hacizli mi yahut başka birine de mi satışı yapılmış hepsini görecek. Tapuda değiştirme gerektiren her şey noterde yapılacak. Gayrimenkul alım satım sözleşmelerinde vadesinin ne olacağı, ne zaman teslim edileceği gibi konular olacak" biçiminde açıkladı.

Devre tatilde sözleşme 10 yıldan eksik olamayacak
Devre mülk ve devre tatil sözleşmeleri konusunda da tekrar tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeler bulunuyor. Devre tatil sözleşmelerinde kontrat süresinin 10 yıldan eksik olamayacağı öngörülüyor. AK Parti kaynakları bu konuda, "Burada alıcı lehine adımlar var. Devre tatil sözleşmelerinde verilecek hizmet konusunda 'her şey dahil' neyi kastediyor, bunu dobra dobra beyan edecek. Hangi hizmetleri verecek bunlar belli olacak. Herif ve satıcı bunu ortak demeç ve kabul edecek" dedi.

Abonelikte sözleşme süresi 12 avuç içi iniyor
Keza internet, telefon veya dijital yayınlama gibi abonelik sözleşmelerinde vazgeçme hakkı konusunda alıcı lehine düzenlemelere gidiliyor. Sözleşme süresi dolmadan tüketicinin aboneliği sonlandırması ve kontrat süreleri konusunda yeni adımlar atılacak. AK Parti kaynakları, "Bir telefon aboneliği ya da internet aboneliği sözleşme yapılırken, 'Şu dek zaman bu aboneliğin devam edecek, cayarsan şu kadar ceza' deniyor. Burada tüketicinin korunması için belki 24 ay olan süreyi 12 avuç içi düşürülmesi tartışılıyor" diye konuştu.  

Vatandaşlar için dev adım! Yeni düzenlemeler ile tüketici korunacak, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum