Aman dikkat! Kaşar peynirinde kıvam için patates püresi hilesi

Aman dikkat! Kaşar peynirinde kıvam için patates püresi hilesi, Yiyecek Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, "1 kilo kaşarda 10-12 kilogram süt kullanılması gerekirken, bazen bambaşka maddeler ile tamamlanıyor.

Aman dikkat! Kaşar peynirinde kıvam için patates püresi hilesi
01 Ocak 2022 - 14:39
Aman dikkat! Kaşar peynirinde kıvam için patates püresi hilesi,

Yiyecek Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, "1 kilo kaşarda 10-12 kilogram süt kullanılması gerekirken, bazen bambaşka maddeler ile tamamlanıyor. Kıvam vermesi için patates püresi gibi ürünler kullanılabiliyor" dedi.

Tüketiciye sunulan ürünlerde taklit ve tağşiş son bulmuyor. Bir Takım üreticiler gıda ürünlerinde maliyetten kaçmak için öbür hilelere başvuruyor. Bunların aralarında en tehlikelilerinden biri ise süt ve süt ürünlerindeki hileler. Son zamanlarda kaşar peyniri ve tost peyniri arasındaki farkla gündeme gelen peynirlerde ise çoğu taklit ve tağşiş bulunuyor.

1 kilogramında takriben 10 kilo süt kullanılması gereken kaşar peynirinin kıvamı, bambaşka maddelerle sağlanıyor. Bazı üreticiler tarafından aroma vericiler, renklendiricilerin kullanıldığı kaşar peynirinde belli başlı risk ise kıvamı için patates püresi kullanılması. Başka bir durum ise kaşar peyniriyle benzer reyonda satılan ve artmış peynirlerin farklı işlemlerden geçirildikten sonradan üretildiği tost peynirleri. Uzmanlar, fiyatı kaşar peynire göre daha uygun olan tost peynirleri konusunda etiketlerin teftiş edilmesi uyarısında bulunuyor.

'Ilk Olarak etiketler teftiş edilmeli'

Taklit ve tağşiş yapılan çoğu ürün olduğunu söyleyen Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ali Manavoğlu, “Fakat arasında en tehlikeli olanların başında süt ve süt ürünleri geliyor. 1 kilogram kaşar üretebilmek için gerekli süt miktarı 10 ila 12 kilogram aralarında değişiyor. Sütün alış fiyatı bakanlık tarafından 6,5 lira olarak açıklandı. 1 kilogram kaşar peynirinin yalnızca sütten gelen maliyeti 60-72 lira aralarında. Öteki tüm maliyetleri de eklediğimizde fiyat bunun üzerine çıkıyor. Eğer bu fiyatların altındaysa tüketicinin başlangıçta etikete bakması gerekiyor" dedi.

Kaşar ile tost peynirine ilişkin tüketicilere uyarılarda yer alan Manavoğlu, “Kaşarların bulunduğu benzer reyonda diğer taraftan tost peyniri yer alıyor. Bu ikisi arasında önemli ayrım var. Kaşar peynirini sütten üretmek zorundasınız lakin tost peyniri artmış olan peynirlerden, işlemlerden geçirilerek yapılabiliyor. Bu sebeple maliyeti kaşar peynirine tarafından çok daha uygun. Kaşar peyniri, tost peynirine baktığımızda azıcık daha masum gözüküyor" diye konuştu.

Bu tür durumlarda tüketicinin kendi başına yapabileceği şeylerin sınırlı olduğunu gösteren Manavoğlu, “Kaşar peynirinde içerisindeki süt ve yağ miktarı değişebiliyor, bambaşka maddeler eklenebiliyor. Kaşarda olması gereken 10-12 kilogram süt ise ara sıra farklı maddeler ile tamamlanıyor. Kıvam vermesi için patates püresi gibi ürünler kullanılabiliyor. Yiyecek öyle bir madde fakat us almayacak hilelerle, güzel koku verici, renklendirici kullanılarak piyasaya sürülüyor. Ilk Olarak etiketler denetim edilmeli, güvenilir markalar kullanılmalı" dedi.

Aman dikkat! Kaşar peynirinde kıvam için patates püresi hilesi, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum