Erdal Beşikçioğlu tazminat davasını kazandı

Sözcü Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine tarafından Erdal Beşikçioğlu, avukatları Kültürlü Kurban, Ahu Savaşkan ve Gülşah Soy aracılığıyla 5 sene önce Bilgi Üniversitesi ’nin Veri İletişim Grubu şirketinin yayımladığı ve yazarı Volkan Yücel olan ‘Kahramanın Y.

Erdal Beşikçioğlu tazminat davasını kazandı
20 Mart 2022 - 10:00

Sözcü Gazetesi'nden Hayati Arıgan'ın haberine tarafından Erdal Beşikçioğlu, avukatları Kültürlü Kurban, Ahu Savaşkan ve Gülşah Soy aracılığıyla 5 sene önce Bilgi Üniversitesi ’nin Veri İletişim Grubu şirketinin yayımladığı ve yazarı Volkan Yücel olan ‘Kahramanın Yolculuğu-Mitik Erkeklik ve Suç Draması ’ isimli kitabın kapağında ve 83. sayfasında oyuncunun fotoğrafını izin almadan kullandığı gerekçesiyle tazminat davası açtı.

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi ’ne açılan davanın dilekçesinde müsade alınmadan kullanılan fotoğrafların Erdal Beşikçioğlu ’nu üzdüğünü ve manevi haklarının ihlal edildiği belirtildi.

“AKADEMİK HEDEF İÇİN KULLANILDI”

Veri Üniversitesi ’nin Veri İletişim Grubu şirketi avukatı ise, fotoğrafın eser özelliğinde olmadığını, akademik niyet için kullanılması fiziksel ve manevi tazminat şartlarının oluşmadığını, davacının toplum içindeki içtimai hayatı dikkate alınarak akademik hedef için kullanıldığından davanın reddine karar verilmesi gerektiğini belirtti.

“MUHALİF-OLİTİK AÇIDAN KAMUYA MÜLK OLMUŞ”

Kapak fotoğrafının sadece popüler bir sanatkâr fotoğrafı olmadığını belirten kitabın yazarı sosyolog Volkan Yücel ise, karşı taraf, politik ve kamuoyunda tartışmalı bir karakterdeki icracı sanatçının devlete ait olduğunu ve kitabın basılı bir doktora tezi niteliğinde, en ince ayrıntısına kadar eğitim ve öğretim amaçlı hazırlandığını söylemişti.

“KİTAP BİLİMSEL AMAÇLI”

Kitabın devlet tarafından TÜBİTAK bursuyla desteklendiğini, YÖK sitesinden ücretsiz ve aracısız olarak indirilen doktora tezi özelliğinde ve tamamen eğitim amaçlı bir akademik metin olduğunu savunan Volkan Yücel, İstanbul Veri Üniversitesi ’nin her bastığı kitapta yalnızca 500 civarında satış yaptığını ve kullanımın bilimsel amaçlı olduğunu savunarak davanın reddini istedi.

Mahkeme, yazarın başlıca amacının akademik bir çalışma oluşturmak olduğu hususunu değerlendirerek tazminat şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

“RESIM REKLAM AMAÇLI KİTAP KAPAĞI YAPILDI”

Kararı istinaf eden Erdal Beşikçioğlu' ’un avukatı Kültürlü Kurban, davaya konu kitapta kullanılan fotoğrafının eser olduğunu, bu fotoğrafın davacı Erdal Beşikçioğlu ’nun reel birey görüntüsünden öbür bir tipleme olmadığını belirtti.

Kitapta fotoğrafının kullanılması Beşikçioğlu ’nun muvafakatine alt olduğunu bildiren Kültürlü Kurban dilekçesinde, “Ünlü şahısların fotoğraflarını kullanarak bir kitabın kapağı yapıp o kitabı ticaret mecrasına koyup satmak suretiyle ticari kazanç almak hukuka anormallik teşkil eder. Kitap eğitim ve öğretim amaçlı değildir ve para ile satılmaktadır. Fotoğraf yalnızca kitap içinde değil kitabın kapağı da yapılarak kitabın tanıtımı ve reklamı özelliğinde kullanılmıştır” dedi.

İSTİNAF MAHKEMESİ: "RESIM İZİNSİZ KULLANILDI"

İstinaf talebini inceleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 16. Hukuk Dairesi, bilirkişi raporları ve delilleri değerlendirerek, Erdal Beşikçioğlu ’nun fotoğrafının izinsiz kullanımı sebebiyle 40 bin lira fiziki, 15 bin lira manevi tazminatı Bilgi İletişim Grubu ve yazar Volkan Yücel ’in ödemesine karar verdi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum