Her bina ve sitede zorunlu olacak Bakanlık düzenlemeleri duyurdu ayrıntılar belli oldu

Her bina ve sitede zorunlu olacak Bakanlık düzenlemeleri duyurdu ayrıntılar belli oldu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı atık getirme merkezlerinin kurulumu ve işletilmesi ile sıfır atık uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yayınladı.

Her bina ve sitede zorunlu olacak Bakanlık düzenlemeleri duyurdu ayrıntılar belli oldu
07 Ocak 2022 - 14:33
Her bina ve sitede zorunlu olacak Bakanlık düzenlemeleri duyurdu ayrıntılar belli oldu,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı atık getirme merkezlerinin kurulumu ve işletilmesi ile sıfır atık uygulamalarına ilişkin düzenlemeleri yayınladı. Buna göre site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için bambaşka kutular bulundurulması zorunlu olacak.

Bakanlık göre 2019 yılında yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği'nce öngörülen plastik kullanımının azaltılmasına, gıda ve tekstil atıklarının önlenmesine ve vatandaşların atıklarını bırakabilecekleri atık getirme merkezlerinin teknik özelliklerine ilişkin esaslar yayımlandı.

Düzenleme ile toptancı hallerinde ve pazar yerlerinde oluşan yiyecek atıklarının kaynağında ayrıştırılmasını sağlamak amacıyla biyobozunur atıklar için bambaşka biriktirme ekipmanı yerleştirilmesi gerekli olacak. Ayrıca site, apartman ve villa tipi müstakil konutlarda geri kazanılabilir atıklar için bambaşka donanım bulundurulması zorunluluğu getirildi. Düzenlemeyle mevcut ve yeni yapılacak tüm binalarda atık kutusu bulundurma zorunluluğu geldi. Vatandaşların atıklarını bırakabilmeleri için kurulacak Atık Getirme Merkezleri'nin teknik özelliklerine ilişkin yöntem ve esaslar da belirlendi.

Türüne tarafından renklendirme yapılacak

Uygulamayla atık biriktirme ekipmanı renginin seçiminde geri kazanılabilir atıklar için mavi, öteki atıklar için koyu gri, biyobozunur atıklar için kahverengi, sırça atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı, metal atıklar için gri, kâğıt atıklar için mavi, kompozit atıklar için turkuaz, bitkisel atık yağ için koyu mavi, atık ilaçlar için beyaz, dokuma atıkları için pembe, atık elektrikli ve elektronik eşyalar için mor renk kullanılacak veya mevcut biriktirme ekipmanlarında atık türüne yerinde renkte etiketleme, giydirme, renklendirme yapılabilecek.

Özendirme edici organizasyonlar yapılacak

Hem sıfır atık bilinci ile farkındalığın artırılması ve uygulamanın yaygınlaştırılması için mahalli idareler kadar süreli kampanyalar düzenlenmesi, vatandaşların atıklarını farklı biriktirmesini teşvik edici organizasyonların yapılması, eğitim kurumlarında ise Millî Eğitim Bakanlığı meslek birliğinde "Sıfır Atık Öğrenci Kulüpleri"nin oluşturulması ile ilgili konular belirlendi.

Ekonomiye 30 milyar liralık katkı sağladı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları denetim altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ve yaşanabilir dünya bırakma amacı taşıyan Sıfır Atık Projesi'yle bugüne değin 24,2 milyon ton atık geri kazanılarak ekonomiye 30 milyar lira katma değerinde sağlandı.

Her bina ve sitede zorunlu olacak Bakanlık düzenlemeleri duyurdu ayrıntılar belli oldu, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum