Heyecandan düş kırıklığına: Yunanistan'ın EastMed hezimeti haberi

Heyecandan düş kırıklığına: Yunanistan'ın EastMed hezimeti, Gündem Haberleri.

Heyecandan düş kırıklığına: Yunanistan'ın EastMed hezimeti haberi
18 Şubat 2022 - 16:51
Heyecandan düş kırıklığına: Yunanistan'ın EastMed hezimeti, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Doğu Akdeniz ’den çıkarılacak gazın Kıbrıs üzerinden Yunanistan ’a, oradan da İtalya ’ya ulaştırılmasını hedefleyen EastMed projesine ilişkin uzlaşma, Atina ’da Ocak 2020 ’de düzenlenen bir törenle Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) aralarında imzalanmış, özellikle Yunanistan ve GKRY ’de büyük coşku yaratmıştı.

Avrupa ’nın doğal gaz temininde Rusya ’ya bağımlı kalmayacağı bir alternatif çözüm olarak değerlendirilen projenin, Yunanistan ’ı Avrupa ’nın enerji güvenliği için kayda değer bir etmen haline getireceği beklentisi oluşmuştu.

ATİNA ’DA HEYECANDAN HAYAL KIRIKLIĞINA

Washington, imzadan iki yıl sonradan projeden desteğini çekti. Yunan basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, ABD'nin, EastMed'e ilişkin çekincelerini gayri devlete ait bir yazı ile (non paper) Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) ilettiği bildirildi.

ABD'nin dile getirdiği çekinceler aralarında projenin idareli açıdan sürdürülebilir olmaması ve çevresel hassasiyetlere uzaktan olması gösterildi. ABD ’nin, projenin bölgede Türkiye ile gerginliğe neden olduğunu vurgulaması da Atina için büyük bir hüsran yarattı. Her ne kadar, ABD ’nin bölgede planlanan elektrik temelli, çevre hassasiyeti yüksek öteki projeleri desteklemeye devam edeceğine muhabere edilse de projenin geleceğine ilişkin ciddi soru işaretleri oluştu.

Ankara ’nın imzaların atıldığı tarihteki "Doğu Akdeniz ’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye'yi ve Kıbrıs Adası'nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türklerini yok sayan hiçbir proje başarılı olamayacaktır." şeklindeki öngörüsü her yerde gündeme geldi.

Yunan uzmanlar, bu kararın perde arkası ve yeni süreçteki beklentilere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

ABD ’NİN DEĞİŞEN DIŞ POLİTİKASI

Yakın tarih uzmanı Yorgos Margaritis, ABD ’nin yeni genel siyasetinin, sorunlu bölgelerden uzaklaşarak gücünü Çin ve Rusya karşı Batı Pasifik ’e yoğunlaştırması temelinde belirlendiğini söyledi.

Washington ’ın, EastMed ’deri uzaklaşmasının da bu çerçevede okunabileceğini kaydeden Margaritis, "Projenin gerçekleştirilmesi, hesaplı, siyasi ve şayet de askeri yükümlülükler doğurabilirdi. EastMed ile meşgul elde etmek, mevcut durumda ABD için fazla bir yüktü." dedi.

MAVİ VATAN DOKTRİNİ

Margaritis, ABD varlık gösterse de göstermese de Doğu Akdeniz ’deki sorunların var olmaya devam ettiğini belirterek "Türkiye ’nin Mavi Vatan ’ı hayata geçirme niyeti, bölge devletleri için boğucu bir koşul oluşturuyor. İsrail Batı ’dan kopuyor. (Güney) Kıbrıs, 'güçlü bir devletin koruması altındaki ufak devlet' (protectorate) tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Yunanistan, Türkiye tehdidinin yükünü hissettiği Ege ’de sınırlandırılıyor. Rusya, Suriye, Lübnan ve Darı ’ın da stratejik öneme sahip Doğu Akdeniz ’de Türk kontrolünü kabul etmesi kuvvet." ifadelerini kullandı.

"EKONOMİK AÇIDAN KARSIZ BİR PROJE"

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dimitris Kaçonis, ABD ’nin projeden desteğini çekme kararının gerisinde ayrıca hesaplı hem de jeostratejik nedenler olduğunun altını çizdi.

Projenin ekonomik açıdan karsız olduğunun en başından beri birçok birey kadar söylendiğini hatırlatan Kaçonis, doğal gaz ve petrol alanında etkinlik bildiren çoğu şirketin etkinliklerini yeşil enerji gibi ayrı alanlara kaydırmaya başladığına dikkati çekti.

Kaçonis, jeostratejik açıdan, Türkiye ’nin projeden duyduğu rahatsızlığın önemli bir etmen olduğunu belirterek, "ABD, Türkiye ’nin EastMed ’e tepkilerini görerek bu tepkileri göz önünde bulundurmak istiyor. Dolayısıyla bölgedeki politikalarını genel olarak tekrar şekillendiriyor." diye konuştu.

ABD ’nin hem Türkiye ’yi keza de Yunanistan ’ı NATO içerisinde bakmak istediğine şive yapan Kaçonis, "Proje gerçekleşse bile bundan ana kazançlı çıkacak olan fazla uluslu çıkar grupları olacaktır. Bölge halkları ya çok az faydasını görecektir ya da hiç görmeyecektir. Bölgedeki barışı tehdit edecek gerilimlere yol açma ihtimali de söz konusu." dedi.

"İŞ BİRLİĞİ VE DİYALOG YOLU BULUNMALI"

Eski Büyükelçi ve Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Panayotis Ioakimidis, projenin olasılıkla gerçekleşmeyeceğini öngördüğünü dile getirerek nihai karar için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yapılacak, projenin sürdürülebilirliğine ilişkin değerlendirmenin de mutlaka beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Komşu iki ülke olan Yunanistan ve Türkiye ’nin içerisinde bulundukları coğrafyadan "kopamayacaklarını" söyleyen Iokimidis, "Biri diğerinin anında yanında olduğu için milletlerarası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri temelinde meslek birliği ve diyalog yoluna gitmenin yolunu bulmalılar." değerlendirmesini yaptı.

Iokimidis, Türkiye ’nin Deniz Hukuku Sözleşmesini imzalaması ve "casus emin"den vazgeçmesinin, Yunanistan ’ın ise Türkiye ’nin AB ’ye yakınlaşmasını desteklemesinin çözüm yolunda önemli adımlar olabileceğini savundu.

Heyecandan düş kırıklığına: Yunanistan'ın EastMed hezimeti, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum