Kıdem tazminatı hesaplama 2022 tavan ödenti hesaplama formülü haberi

Kıdem tazminatı hesaplama 2022 tavan ödenti hesaplama formülü, Gündem Haberleri.

Kıdem tazminatı hesaplama 2022 tavan ödenti hesaplama formülü haberi
31 Ocak 2022 - 12:21
Kıdem tazminatı hesaplama 2022 tavan ödenti hesaplama formülü, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Çalışılan her tam yıl için 30 jurnal giydirilmiş aidat üzerinden kıdem tazminatı yılbaşı için belirlendi. En Düşük ücretin belirlenmesi ile kıdem tazminatının tavanı 2022 ’de yüzde 27.9 arttı. Gözler derhal 2022 yılı kıdem tazminatı hesaplamalarına çevrildi. Peki, Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu, kıdem tazminati nasıl hesaplanır, kimler alır?

Kıdem tazminatı 2022 yılı tavanı çalışanların gündeminde. 2022 yılı için minimum ücret yüzde 50 artırılarak brüt 5.004 lira oldu. Brüt vergi ile çalışılan yılın çarpımı sonucu ile ortaya meydana çıkan kıdem tazminatı da minimum aidat ile beraber artmış oldu. Gözler hemen 2022 yılı kıdem tazminatı hesaplamalarına çevrildi. Peki, Kıdem tazminatı tavanı ne değin oldu? İşte, yeni yıl kıdem tazminatı hesaplama bilgileri.

Minimum ücretin belirlenmesi ile kıdem tazminatının tavanı 2022 ’de yüzde 27.9 yükselme gösterdi. 2022 yılının ocak-haziran döneminde uygulanacak tazminat tutarı 10.596 lira olarak belirlendi. İşyerinde bir sene çalıştıktan daha sonra kıdem tazminatı alabilen çalışanların patron tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor. İkramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi bütün ödemelerin kapsamı ile giydirilmiş ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanıyor.

Kıdem Tazminatı ne değin oldu: Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya yükselmişti. 2022 yılına ait en düşük ücrete alt olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 10 bin 596 liraya yükseldi.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır: Hürriyet ’deri Noyan Doğan ’ın konu ile ilgili yazısı şu şekilde:

Çalışılan her bütün yıl için 30 günlük giydirilmiş ödenti üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor. Giydirilmiş ücret ne demek? İkramiye, prim, yol ve yakıt yardımı gibi bütün ödemelerin kapsamına giydirilmiş vergi deniyor. Daha açık bir anlatımla, kıdem tazminatı net ödenti üzerinden yok giydirilmiş ödenti üzerinden hesaplanıyor. Brüt vergi ile çalışılan yılın çarpımı sonucu toplam kıdem tazminatına ulaşılıyor.

2022 yılı için asgari vergi yüzde 50 artırılarak brüt 5.004 lira oldu. Böyle 2022 yılında kıdem tazminatı alacakların tazminat tutarı da önemli arttı. Örneğin, en az ücretli bir çalışan, işyerinde 10 yıldır çalışıyorsa, 50.040 lira tazminata yargı kazanıyor. Kıdem tazminatından ise binde 7.59 ’luk damga vergisi kesinti yapılıyor. Bu yıl için kıdem tazminatının tavanı 10 bin 596 lira olarak belirlendi. Peki, kıdem tazminatında 10 bin 596 liralık tavan ne kavrayış geliyor? En kolay anlatımla, çalışanın maaşı bu rakamın üstünde olsa da kıdem tazminatı hesaplanırken 10 bin 596 lira üzerinden hesaplanacak. Mesela, brüt maaşınız 12 bin lira olsa da tazminat 10 bin 596 lira üzerinden hesaplanacak.

Kimler kıdem tazminatı alabilir: Tazminat alabilmek için çalışanın patron kadar işten çıkarılmış olması gerekiyor. Çalışan kendi ricası ile ayrılırsa, kıdem tazminatını alamıyor. İşyerinde bir sene çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanılıyor. Erkek çalışanlar askerlik, kadın çalışanlar ise evlilik sebebiyle işten bölünme halinde kıdem tazminatı alabiliyor. Emekliliği gelen çalışanlar da kıdem tazminatını alıp işten ayrılabiliyor. Bunların açık havada ise çalışan emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurduğunda yaşı beklemeden kıdem tazminatını alabiliyor

Kıdem tazminatı hesaplama 2022 tavan ödenti hesaplama formülü, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum