Öğretmenler Iş Kanunu'na tepkili: Beklentileri karşılamadı haberi

Öğretmenler Iş Kanunu'na tepkili: Beklentileri karşılamadı, Gündem Haberleri.

Öğretmenler Iş Kanunu'na tepkili: Beklentileri karşılamadı haberi
05 Şubat 2022 - 13:23
Öğretmenler Iş Kanunu'na tepkili: Beklentileri karşılamadı, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

TBMM'den geçen Öğretmenlik Iş Kanunu için Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar tepki gösterdi.

Öğretmenlik Iş Kanunu teklifinin TBMM Genel Kurulu ’nda kabul edilmesinin arkasından açıklamalarda yer alan Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar, “Iş kanunu önemli bir adım olmuştur. Fakat beklentilerin tamamını karşılamamıştır. Kanun, ne eyvah fakat, ‘meslek kanunu ’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksundur” dedi.
Başkan Acar, Eğitim-Bir-Sen ’in toplu sözleşme masasına taşımış olduğu bir takım taleplerin karşılandığına şive yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi;

“Kanun, kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi, uzman ve başöğretmenlere aidat ve ilave derece artışı getirilmesi, adaylık sürecindeki yazılmış sınavın kaldırılması, öğretmenlere 3600 ilave gösterge verilmesi gibi kayda değer özlük hakları ihtiva etmektedir. Bu yönüyle kanun bu üç konuda öğretmenlerimizin beklentilerini ve Eğitim-Bir-Sen ’in toplu kontrat masasına taşımış olduğu talepleri karşılamıştır. Ancak kanun, ne yazık oysa, ‘iş kanunu ’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksundur. Kanuna tarafından öğretmenlik, aday öğretmenlik döneminden daha sonra ‘hoca ’, ‘uzman hoca ’ ve ‘başöğretmen ’ edinmek üzere üç kariyer basamağına ayrılacaktır. Namzet öğretmenler, emniyet soruşturması ve kayıtlar araştırması sonrasında öğretmenliğe atanabilecek, oysa gerçekte Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7315 sayılı Emniyet Soruşturması ve Kayıtlar Araştırması Kanunu ’na tarafından öğretmen atamalarında güvenlik soruşturması ve evraklar araştırması yapılması zorunludur. Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu zaman içerisinde zorunluluklar dışarıda aday öğretmenlerin devir yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Hoca Yetiştirme Programı ’na alt tutulacak. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değer Biçme Komisyonu tarafından yapılacak değer biçme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak. 657 sayılı Kanun ’da yer alan hüküm meslek kanununa gücüne gitmek suretiyle adaylıkta aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların görevine son verilmesi hükmü aday öğretmenler yönünden yeniden açıklama edilmiştir. Namzet öğretmenlerden atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonra anlaşılanların, adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme ya da aşama ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, namzet öğretmenler için öngörülen Namzet Öğretmen Yetiştirme Programı ’na mazeretsiz katılmayanlarla bu program sonunda Adaylık Değer Biçme Komisyonu ’nca yapılacak değerlendirmede başarısız olanların görevine son verilecek ve bunlar 3 sene süreyle öğretmenlik mesleğine alınmayacak.”
Uzman öğretmenlik unvanı için süreci özetleyen Acar şöyle devam etti;

“Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en düşük 10 sene hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Bilirkişi Öğretmenlik Eğitim Programı ’nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen minimum çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmenlik unvanı için yapılacak yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Uzman öğretmenlikte en az 10 sene hizmeti bulunan ve aşama ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten eksik olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı ’nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Yazılmış sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak.”



Bilirkişi öğretmenler ve başöğretmenler için kazanılan hakları aktaran Acar, “Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar, uzman öğretmen unvanı için öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak. Uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı olarak olmak üzere bir derece verilecek. Halen uzman öğretmen ve başöğretmen unvanını haiz olanlar bu haklardan yararlanacak. Aşama ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten daha sonra uzman hoca ya da başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Kanunla, uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20 ’den yüzde 60 ’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40 ’tan yüzde 120 ’ye yükseltildi” dedi.

15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli almak üzere, öğretmenlerin ilave gösterge oranlarında 600 puan artışa gidildiğinin altını çizen Acar, “Birinci dereceli kadroda tayin yapan öğretmenlerin ilave göstergeleri 3600 ’e çıkarılmıştır. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3 bin, üçüncü derecede bulunanlar için 2 bin 200 olarak belirlenirken, dördüncü derece için bin 600, beşinci derece için bin 300, altıncı derece için bin 150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak. TBMM ’de kabul edilen kanun, bir iş kanunu olmaktan ziyade 1739 sayılı Millî Eğitim Esas Kanunu ’nun (adaylık süreci ile kariyer basamaklarını ve öğretmenliği tanımlayan) 43 ve 45. maddelerinin özüne dokunulmaksızın bitmiş yazılmasından ibarettir. Kanun, bu hâliyle ciddi eksiklikler içermekte; öğretmenlik mesleğini sadece bir takım yönleriyle ele alması, Yükseköğretim Personel Kanunu, Hâkimler ve Savcılar Kanunu gibi muadil düzenlemelerin çok ardındaki kalmasına sebep olmaktadır. Anayasal hakları ihlal ettiği değin öğretmenler arasında tepki çeken ve kamuoyu nezdinde yıpratıcı niteliği yer alan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılmasına ve kadrolu öğretmenliğin başlıca alınmasına dair bir hükmün kanunda yer almaması, kanunun en büyük eksikliklerinden biridir. Öğretmen adayının mesleki veri ve mesleki yeterlik düzeyini ölçmeyi öncelemeyen, adayın öğretmenlik mesleğine uygunluğunu ve yetkinliğini değerlendiremeyen, öğretmen yeterliliklerinin ve eğitim-öğretimin niteliğinin artırılmasına herhangi bir katkısı bulunmayan mülakat usulünün kanunla kaldırılmamış olması büyük bir eksikliktir. Okul yönetiminin eğitim-öğretim hizmeti ve öğretmenlik mesleğiyle olan zorunlu ve zorunlu bağlantısına rağmen, eğitim kurumu yöneticiliğinin yasal bir statüye kavuşturulma imkânı göz ardı edilmiş, kanunda eğitim kurumu yöneticiliği ve yöneticilerine ilişkin hükümlere yer verilmemiştir. Öğretmen istihdamında zorluk çekilen ya da atama sürelerinin ülke ortalamasının aşağı kaldığı kalkınmada öncelikli/eksik gelişmiş bölgelerde tayin yapan öğretmenlere ilave tazminat ödemesi yapılması konusu kanunda yer almamıştır" dedi.

Öğretmenler Iş Kanunu'na tepkili: Beklentileri karşılamadı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum