Türkiye'deki volkanlar harekete geçti mi? Bakan Dönmez açıkladı haberi

Türkiye'deki volkanlar harekete geçti mi? Bakan Dönmez açıkladı, Gündem Haberleri.

Türkiye'deki volkanlar harekete geçti mi? Bakan Dönmez açıkladı haberi
22 Ocak 2022 - 19:23
Türkiye'deki volkanlar harekete geçti mi? Bakan Dönmez açıkladı, Gündem Haberleri. İşte o detaylar;

Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanı Dönmez Türkiye'nin volkanlarıyla ilgili son koşul çalışması yapıldığını duyurarak "2010 ile 2019 arasında yapılan çalışmalarda Türkiye'deki 14 volkana ilişkin muhtemel volkanik tehlikeler ortaya konularak tehlike değerlendirmeleri yapıldı." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'deki muhtemel volkanik tehlikeler konusunda araştırmalar yapıldığını belirterek, bu kapsamda MTA Genel Müdürlüğü ile İngiltere'den Bristol Üniversitesinin müşterek yürütücülüğünde hayata geçirilen "Yıkım Riskinin Azaltılması ve Acil Koşul Eylem Planlarının Yapılabilmesi İçin Türkiye'de Volkanik Riskin Belirlenmesi" projesinin bugüne dek yapılan en ayrıntılı çalışma olduğunu ifade etti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Dönmez, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan'ın soru önergesine verdiği yanıtta, jeolojik olarak aktif bir bölgede bulunan Türkiye'de yer alan ve uzun süredir uykuda olan volkanların anlaşılması, aktivitelerinin belirlenmesi ve peşine düşüp takip edilmesi için çalışmalar yapıldığını belirtti.

MTA Genel Müdürlüğünün 2010-2011 yıllarında "Orta Anadolu'da Holosen Volkanizması: Hasandağı ve Kapadokya'da İlk İnsanların Hayat Ortamı" adlı projeyi başlattığını açıklayan Dönmez, 2013-2016 döneminde de "Anadolu'nun Kuvaterner Volkanizması ve Potansiyel Volkanik Tehlikelerinin Araştırılması" projesinin hayata geçirildiğini bildirdi.

Dönmez, 2017-2018 yıllarında uygulanan "Anadolu'daki Faal Volkanların Volkan İzleme Yöntemleri ile Takibi" isimli projeyle de araştırmaların devam ettiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Bu projeler dahilinde bilhassa Orta Anadolu'da yer alan Hasan Dağı (Aksaray-Niğde) ve Erciyes Dağı (Kayseri) volkanlarında, Batı Anadolu'da Kula (Manisa), Güney Batı Anadolu'da Gölcük (Isparta) volkanında ayrıntılı volkanolojik araştırma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda volkanizmanın aktivitesinin takibi için gaz, sıcaklık, pH değişimleri periyodik olarak peşine düşüp takip edilmiş ve gelecekte yapılacak incelemeler için bilgi tabanı oluşturulmuştur. Volkanların geçmişini anlayabilmek için çoğu ayrıntılı alıştırma yapılmış olup bu incelemeler milli ve milletlerarası bilimsel platformlarda rapor, yayınlama ve sunum olarak paylaşılmıştır."

Son olarak 2017-2019 döneminde TÜBİTAK kadar desteklenen "Felaket Riskinin Azaltılması ve Acele Şart Eylem Planlarının Yapılabilmesi İçin Türkiye'de Volkanik Riskin Belirlenmesi" projesinin hayata geçirildiğini gösteren Dönmez, bu çalışmanın MTA Genel Müdürlüğü ve İngiltere'den Bristol Üniversitesinin müşterek yürütücülüğünde gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Dönmez, "Laf konusu çalışma bugüne dek Türkiye'deki volkanların aktiviteleri ve riskleri açısından yapılan en ayrıntılı çalışma." değerlendirmesinde bulundu.

2010 ile 2019 yılları aralarında sürdürülen bu çalışmalarda Türkiye'deki 14 volkana ilişkin muhtemel volkanik tehlikelerin ortaya konularak tehlike değerlendirmeleri yapıldığını gösteren Dönmez, 14 volkanın herkes için volkan profilleri oluşturulduğunu ve bunların volkanın patlama geçmişi, risk analizi, akıcılık bazlı risk haritaları, maruz kalacak varlıklar ve riskleri taşıyan bilgiler içerdiğini ifade etti.

220 bin simülasyon ve 30 patlama senaryosu
Dönmez, Hasan, Erciyes, Acıgöl, Göllüdağ, Karapınar Volkanik Alanı, Süphan, Nemrut, Tendürek, Aprı, Gökcük, Kula Volkanik Alanı ve Karacadağ için tefra yağışı tehlikesi zarfında 220 bin simülasyon gerçekleştirilerek 30 patlama senaryosu oluşturulduğunu bildirdi.

Piroklastik sızıntı tehlikeleri için 214 simülasyon hazırlandığını açıklayan Dönmez, lahar akışı için de 61 simülasyon yapıldığını vurguladı.

Bakan Dönmez, 14 volkan için de maruziyet haritaları oluşturulduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Toplam 72 tane olan bu haritalarda volkanların 10-30-100 kilometre çevresi için 6 başlıkta, etkilenecek nüfus, yollar, havalimanları, hastaneler, endüstriyel alanlar, okullar ve tarım alanları belirlenmiştir. Oluşturulan senaryolara dayanılarak volkanik risk haritaları üretilmiştir. Bu kapsamda 7 piroklastik akış haritası, 11 piroklastik yayılma haritası ve 16 lahar akış haritası üretilmiştir. Olası bir eksplosif püskürme sonrası oluşacak metrekare başına 190 kilogram tefra yükü için 14 harita, metrekare başına 10 kilogram tefra yükü için 18 harita, metrekareye 1 kilogram tefra yükü için 9 harita üretilmiştir. Üretilen tüm bu haritalar program metni bazlı olup ileride gerçekleşebilecek olası patlamalarla ilgili daha detaylı çalışmalar yapılması gerekir. Bu haritalar önceliklerin belirlenmesi, muhtemel acil koşul planlarının yapılabilmesi için öncü bilgiler sağlar. Kaynakların kullanılmasında önceliklerin belirlenmesinde olasılık sağlar."

Bütün volkanik tehlikeleri kapsayan 12 bütünleşik volkanik risk haritası üretildiğini gösteren Dönmez, "Bu bütünleşik risk haritalarında volkanın kendine özgü karakteri ve oluşturabileceği muhtemel patlamalarla meydana gelecek volkanik tehlikeler bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

Dönmez, MTA çalışmaları kapsamında Hasan ve Erciyes Dağı volkanlarının 2017 ve 2018'de kurulan GPS istasyonlarıyla izlendiğini bildirdi.

Türkiye'deki volkanlar harekete geçti mi? Bakan Dönmez açıkladı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum