Tuzlu Gölü'nde sekiz günlük doğal gaz kaldı haberi
Tuzlu Gölü'nde sekiz günlük doğal gaz kaldı, Gündem Haberleri.
BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Destek, mevcut doğalgaz sorununun talep-talep dengesizliğinden ve evvelden yapılması gereken hazırlıkların tamamlanmamış olmasından kaynaklandığını söyledi. Destek, Türkiye gaz rezervinin önemli bir kısmının depolandığı Tuzlu Gölü sahasında sekiz jurnal gaz kaldığını aktardı.
Türkiye ’nin uzun dönemli doğalgaz kontratları ve yatırımları döneminde BOTAŞ Genel Müdürü olarak ödev yapan Gökhan Destek, mevcut doğalgaz sorununun arz-istek dengesizliğinden kaynaklanmakla birlikte, evvelden yapılması gereken hazırlıkların tamamlanamamış olmasından kaynaklı olduğunu söyledi.
Dünya gazetesinin sorularını yanıtlayan Gökhan Takviye, doğalgaz talebinin karşılanmasında uzun vadeli çözüm olarak Azerbaycan ’da yeni sahalarda gaz üretilmesi konusunda inisiyatif, Kuzey Irak dahil yeni kaynaklar ve piyasa serbestleşmesi gerektiğini söyledi. Takviye, kısa vadeli sorunun kamuoyunun bildiği İran gaz tedarikinin kesilmesi ve fazla istek artışından kaynaklı olduğunu, bu koşullar ortadan kalkmadan da mevcut dengesizliğin giderilemeyeceğini vurguladı. Takviye, Tuz Gölü depolama ve Silivri depolama yatırımlarında ihale iptalleri, bir takım şirketlerin inşaatı başaramaması gibi sorunlar ile Saros LNG ’nin tamamlanamamış olmasının da mevcut talep sorununda rolleri olduğunu anlattı.
“İstanbul gaz talebinde çok manâlı. Böyle havalarda anafor gibi çeker gazı” diyen Gökhan Destek, gaz miktar sorununu çözmek için yapılan Tuzlu Gölü depolaması ve Silivri depolamasında mevcut talebi karşılayacak inşa oluşmadığını kaydetti. Tuz Gölü depolamasının devam eden yatırım tamamlanamadığı için 650 milyon metreküplük bir hacimde olduğunu, 12 Ocak ’a kadar bu depoya 535 milyon metreküp stok yapıldığını kaydetti. O tarihten sonra gaz çekişinin başladığını ve son verilere tarafından Tuz Gölü depolamasında 213 milyon metreküp gaz kaldığını anlatan Takviye, laf konusu depodan jurnal 28 milyon metreküp gaz verişinin sağlandığı hesaplandığında 8 jurnal gazın bulunduğunu açıklama etti.
Azerbaycan'ın sahalarını geliştirmeliyiz
Gökhan Yardım, boru hatlarından mevcut anlaşmalar doğrultusunda, İran haricen girişlerin devam ettiğini ancak ilave talebin ve İran gazı açığının karşılanamadığını vurgulayarak, kesinti yapma çözümünün kısa vadedeki tek olasılık göründüğünü anlattı. Yardım, sorunun genel çözümü için ise şu bilgileri verdi: “Türkiye hür piyasa sistemine geçiş kararı aldı, halk ithalatını düşürme politikası uygulayacağını; piyasa özgür olacak dedi ama başvuru hiçbir şekilde böyle olmadı. Millet ağırlığı arttı. Siyasi tercihtir ama bu siyasi tercihin gerekleri yerine getirilmesi gereklidir. BOTAŞ 2001 ’e değin tekeldi, tekel kaldırıldı. BOTAŞ ’ın yetkileri EPDK ’ya geçti ancak EPDK, gaz getirmek isteyen, LNG yatırımı yapmak isteyen özel sektöre müsade vermiyor. Özel boru hattı yatırımı yapılamıyor. Talep güvenliği için piyasa serbestleşmesi. Devletin LNG yatırımlarının arz güvenliğini sağlamadığını görüyoruz.
Doğuda yeni kaynaklara ihtiyacımız var ve 4-5 yıllık kontratlarla eksik karşılamak zorunlu. Azerbaycan ’da yeni sahalar var. Azerbaycan ’ın o sahaları geliştirmesine katkı maddesi verebilir, Türkiye ’ye getirebiliriz. TPAO, Karadeniz ’de gaz buldu. Kapasitesi olduğuna inanıyorum. Ayrıca başka komşu ülkelerden spot gaz alımına müsade verilmeli. şimdi spot gaz getirme imkanı mevzuat olarak yalnızca uzun vadeli gaz sözleşmesi yapılan ülkelerle sınırlı. Bu yönetmelik değişmeli. BOTAŞ dışarıya gaz getirebilen bir inşa yok. Piyasanın serbestleşmesi çözümlerden biri. ”
İran ile gaz sorunu
Türkiye ’ye gelen İran gazının teknik nedenlerle kesildiği bilgisinin verildiğini vurgulayan Gökhan Yardım, “Bu bahane dışında, İran talep sıkıntısının başka bir boyutu var mı? Tahran ’a bakınca hava koşulları böylece ağır değil. Tam gerçeği bilmiyorum, İran neden böyle yapıyor, fiilen teknik bir sıkıntı mı, başka geçmiş olayların hesabı mı ülkeyi yönetenler şüphesiz durumu biliyordur” yorumunu yaptı. Yardım, İran ’ın Türkiye üzerinde fiyat baskısı koymak istemesinin de olasılıklardan biri olduğunu, Rusya ile yeni anlaşma yapıldığı dönemde bu sorunun yaşanmasına bakarak böyle bir açıklama yapılabileceğini belirterek, bu olanak değerlendirildiğinde, Türkiye ile 2026 ’da bitecek kontrat müzakerelerinde Türk tarafını sert davranış izlemeye itecek bir yanılgı yapıldığının altını çizdi.
Azerbaycan ’ın mevcut gaz arzında uluslararası konsorsiyumların imalatçı olduğunu andıran eski BOTAŞ Genel Müdürü Destek, boru hatlarıyla taşınan bu gazın anlaşmalarla bağlı olduğunu vurguladı. Destek, Bakü-Tifl is-Erzurum hattından halen spot alım devam ettiğini hatırlatarak, ek gaz bulunması halinde bu hattın kullanılabileceğini hatırlattı. bunun dışında TANAP hattında, Eskişehir ve Trakya ’da gaz alındığını ve nakliye masrafı ödendiğini kaydeden Takviye, bu hattın giriş noktası olan Türkgözü ’nde de gaz teslimi alınarak ayrıca doğunun ihtiyacı ayrıca de taşıma maliyeti azaltılmasının sağlanabileceğini vurguladı. Azerbaycan ’da milletlerarası enerji şirketlerinin mevcut sahalarda etkili olduğunu andıran Gökhan Yardım, “ek gaz bulunması halinde Türkiye ’nin öncelikli olarak alıcı olması” yaklaşımı bulunduğunu ama mevcut gaz üretiminin zaten kontratlarla Avrupa ’ya ulaştırıldığını belirterek, artı gaz üretimi yaklaşımlarında da hep Avrupa ’nın ihtiyacının gözetildiğini anlattı.
Tuzlu Gölü'nde sekiz günlük doğal gaz kaldı, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, burası yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.
FACEBOOK YORUMLAR