8 Ocak evde bakım maaşı yatan iller 2022 zamlı ödeme kaç para?

8 Ocak evde bakım maaşı yatan iller 2022 zamlı ödeme kaç para?, Minimum ücrete yapılan zammın gerisinde evde bakım maaşlarına da zam yapıldı.

8 Ocak evde bakım maaşı yatan iller 2022 zamlı ödeme kaç para?
07 Ocak 2022 - 11:29
8 Ocak evde bakım maaşı yatan iller 2022 zamlı ödeme kaç para?,

Minimum ücrete yapılan zammın gerisinde evde bakım maaşlarına da zam yapıldı. Evinde hasta, yaşlı ve engelli vatandaşlara her ay devlet tarafından ödenen evde bakım maaşları 2022 yılında 2706 lira oldu. Zamlı yeni evde bakım maaşları ocak ayının 15'inden sonradan hesaplara yatacak.

Belirli şartları içeren vatandaşlara devlet tarafından her ay ahenkli ödenen evde bakım maaşı en az ücrete yapılan zammın ardındaki arttı. 2022 yılında evinde hasta, engelli ve ihtiyar bakan kişilere evde bakım maaşı 2706 lira verilecek. Zamlı, yeni evde bakım maaşları ocak ayında hesaplara yatacak. Bakiye sorgulama işlemi ise e devlet üzerinden yapılacak. 

Evde bakım maaşı 2022 zammı, en az ücrete yapılan zam oranının açıklanmasının ardındaki emin oldu. Geçtiğimiz ay açıklanan en az vergi oranı ile beraber evde bakım maaşı da arttı. Evde bakım maaşı 1798'den 2706'ya yükseldi.

Kimler evde bakım maaşı alır:  Bu yardımdan davranmak için de en düşük yüzde 50 engelli ve ağır engelli olunması ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerleme heyeti göre bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi gerekiyor. Sağlık kurulu raporunda mutlaka ‘ağır engelli ’ ibaresinin yer alması gerekiyor. Yüzde 50 ’den daha düşük engelli olanlara ise evde bakım maaşı ödenmiyor.

Bu yardımdan hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının üçte ikisinden daha az olan kişiler yararlanabiliyor.

Bu konuda son yapılan değişikliklerle de üvey akrabalar da evde bakım parası alabiliyor. Yine yapılan değişiklikle engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için engelli afiyet raporunda ‘özel şart veya çok özel durum gerektirir ’ ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını evde bakım yardımından faydalanabilir. 

18 yaşının üstündekiler içinse, raporda ‘bütün bağımlı ’ ifadesi yer alıyorsa, yeniden engelli yakını yardım alabiliyor.

Uygulama nasıl yapılır: 

Evde bakım maaşı alabilmek için aşağıdaki 3 şartın bulunması gerekiyor:

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma yoksulluk kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu bildiren afiyet kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için hane halkının bütün net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli birey de dahil. Evde bakım maaşı almak için engelli kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya varsa ‘İlçe Müdürlüklerine ’ başvuru yapılıyor


8 Ocak evde bakım maaşı yatan iller 2022 zamlı ödeme kaç para?, başlık adı altında Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum